Verward gedrag melden

Maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving, iemand in uw buurt met psychische problemen, een oudere buurvrouw die de deur niet meer uitkomt en steeds vaker dingen vergeet, of ziet u iemand op straat lopen die verward gedrag vertoont en/of waar u overlast van ervaart?

Wat moet ik doen?

Wilt u een melding doen van een persoon met verward gedrag? Maak dan een melding via het Meldpunt Zorg en Overlast op www.zvhhm.nl/meldpunt. Zij sturen zo snel mogelijk een professional. Twijfelt u of wilt u even overleggen? Ook dan mag u contact met het Meldpunt Zorg en Overlast opnemen.

Belt u buiten kantooruren? ´s Avonds of in het weekend? Bel dan naar (088) 900 4000 (Kwadraad/CIT Jeugd). Hier wordt u verder geholpen.

Is er een misdrijf gepleegd of is er sprake van een bedreiging voor de veiligheid, bel dan de politie via 0900 8844 of 112.

Hoe werkt het?

Het gaat hier om jongeren en volwassenen:

  • Met ernstig verward gedrag thuis of ergens anders,
  • Die direct zorg of ondersteuning nodig hebben.

Verward gedrag kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die dementerend zijn of die een psychische aandoening hebben. Vaak hebben mensen ook andere problemen, zoals verlies van werk, schulden of weinig contacten. Iemand kan ook verward raken na belangrijke emotionele gebeurtenissen.

Familie of buren merken vaak als eersten dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om zo’n signaal te melden, voordat de situatie ernstig wordt. Iemand kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen. Mensen met een acute hulpvraag komen niet terecht op het politiebureau, maar worden op de Psychiatrische Eerste Hulp opgevangen, onderzocht en zo nodig wordt een behandelplan opgesteld.