Stijging tarieven afval en riool

Vanaf 1 januari stijgen de tarieven van afval en riool in gemeente Zuidplas. De gemeente heeft de tarieven de voorgaande jaren steeds gelijk kunnen houden. De kosten van afvalinzameling en de verwerking hiervan zijn flink gestegen. Daarom moeten wij nu een hoger tarief in rekening brengen.

Afval

Het openen van de ondergrondse container met de afvalpas gaat vanaf 1 januari 2025 per opening 2 euro kosten, in plaats van 1,50 euro. Het legen van de restafval mini containers kost vanaf 1 januari 4 euro voor een 140 liter container of 8 euro voor een 240 liter container. Dit was 3 en 6 euro. Ook de vaste kosten van de afvalstoffenheffing gaan omhoog. Dit wordt in 2025 301,78 euro per woning, in plaats van 283,78 euro in 2024.

Afval scheiden loont

We begrijpen dat dit een vervelende boodschap is. We leggen graag uit waarom deze verhoging belangrijk is en wat u zelf kunt doen om te besparen. Verhoging van de tarieven is belangrijk vanwege kostenstijgingen in het hele proces van afvalverwerking. Als inwoner heeft u zelf invloed op de kosten als u uw afval scheidt. Restafval, grof en fijn, is het duurste afval. Door meer afval te scheiden - zoals papier, glas, plastic en groente-, fruit,tuinafval en etensresten (GFTe) – houdt u minder  restafval over. Hoe minder restafval u inlevert, hoe minder u betaalt. We komen nog steeds veel waardevolle grondstoffen tegen in het restafval. Dat is jammer. Het scheiden van uw afval is niet alleen beter voor uw eigen portemonnee, u draagt bovendien bij aan een beter milieu. 

Waardevolle grondstoffen zoals glas, papier, Plastic- en Metalen verpakkingen en Drinkpakken (PMD) leveren juist geld op voor de gemeente. Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten leveren geen geld op, maar kosten  veel minder dan restafval.. Beter scheiden loont dus direct. Bij twijfel kunt u kijken op www.cyclusnv.nl/afvalwijzer voor de juiste manier van scheiden

Meer informatie over afval vindt u op de pagina 'Afval'.

Riool

De tariefheffing voor riool wordt in 2025 217,03 euro per aansluiting in plaats van 196,76. Dit is een stijging van 10,3%. Dit is meer dan de inflatie. De voorgaande jaren is de rioolheffing bijna  gelijk gebleven. Om de kosten te kunnen blijven dekken heeft de gemeente daarom nu de keuze voor deze stijging moeten maken.

Voor zowel afval als voor riool geldt dat alle tarieven kostendekkend zijn. Dit betekent dat al het geld dat opgehaald wordt met deze heffingen, ook echt gebruikt wordt om het afval op te halen en te verwerken en om ons rioolstelsel goed te latenwerken. Een gemeente mag het hiervoor opgehaalde geld niet voor andere dingen gebruiken.

Meer informatie over de rioolheffing vindt u op de pagina 'Rioolheffing'.