Opnieuw meldpunt in Zuidplas voor vuurwerkoverlast

Dit is een oud bericht.

De gemeente Zuidplas heeft dit jaar opnieuw een meldpunt geopend waar vuurwerkoverlast gemeld kan worden. Via vuurwerkoverlast@zuidplas.nl kan overlast door het illegaal afsteken van vuurwerk en vandalisme door vuurwerk gemeld worden.

Het melden van vuurwerkoverlast is belangrijk. Het draagt namelijk bij aan het in kaart brengen van zogeheten hotspots, het maken van plannen van aanpak en het bepalen van prioriteit in inzet van handhaving en politie. Daarbij vergroot het de pakkans van daders en de mogelijkheid kosten te verhalen als schade is ontstaan. Want de schade door zwaar vuurwerk is ieder jaar aanzienlijk. Denk dan bijvoorbeeld aan opgeblazen vuilnisbakken, verkeersborden of bushokjes.

Meldpunt of politie

Meldingen via het meldpunt worden dagelijks gelezen en geregistreerd, maar krijgen niet per definitie direct opvolging. Het is daarom belangrijk dat bij aanhoudende overlast en/of het plegen van vernielingen ook altijd de politie te bellen via 0900 - 8844 of 112 bij spoed. Dat geldt ook voor het melden van informatie over illegale vuurwerkopslag. Doet u dit liever anoniem? Dan kan dit ook gemeld worden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De informatie komt dan anoniem direct bij de politie en gemeente terecht die de melding vervolgens oppakken.

Regels afsteken vuurwerk

Categorie F2 vuurwerk zoals fonteinen en cakeboxen, mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02.00 uur vanaf 16 jaar. Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden. Vuurwerk dat wel het hele jaar door afgestoken mag worden is categorie F1 vuurwerk vanaf 12 jaar,  bijvoorbeeld sterretjes, knettervuurwerk, kleine fonteintjes, knalerwten. Dat mag echter niet leiden tot overlast in de openbare ruimte. Er zijn ook vuurwerkvrije zones. Die zones gelden bij de ingangen van de winkelcentra, kinder- en zorgboerderijen, dierenweides en de aangewezen losloopzones voor honden. Daar mag dus helemaal geen vuurwerk worden afgestoken.

Straffen en boetes

Illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kunnen boetes en/of gevangenisstraf het gevolg zijn. Ook worden naast een eventuele boete, kosten van het verwijderen en afvoeren van vuurwerk zoveel mogelijk op overtreders verhaald. Die kosten kunnen erg hoog oplopen. In sommige gevallen worden aan overtreders hoge dwangsommen opgelegd, die kunnen ook voor jeugdige personen hoog zijn. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen bij lichtere vergrijpen voor een Halt-straf in aanmerking komen.