Onderzoeken voor het Middengebied
Voordat we kunnen starten met de daadwerkelijke ontwikkeling van het Middengebied moet er nog een hoop gebeuren. Zo wordt er onderzoek gedaan naar flora, fauna en ecologie, worden er jaarlijks verkeerstellingen uitgevoerd en werken we onder andere aan waterhuishoudkundig plan. Wat dat allemaal inhoudt vindt u onderstaand per onderdeel.
Ecologisch onderzoek
Afgerond: Q3 2023: Globale inventarisatie naar ecologie in het Middengebied - gereed
In dit onderzoek zijn de kansrijke leefgebieden voor tal van (beschermde) dier- en plantsoorten geïnventariseerd. Het rapport over dit onderzoek kunt u hier bekijken 'Onderzoeksrapport Quickscan Wet Natuurbescherming - 2023'.
Nog te doen: Q4 2024 t/m Q4 2025: Veldonderzoek naar beschermde dier- en plantsoorten - nog te doen
Om tot een soortenmanagementplan te komen moet eerst veldonderzoek gedaan worden naar de aanwezigheid van beschermde dier- en plantsoorten. De bevindingen van dit onderzoek worden verwerkt in het soortenmanagementplan. Dit is een uitgebreid plan waarin per aanwezige dier- en plantsoort maatregelen worden beschreven om de bescherming hiervan mogelijk te maken in combinatie met de voorgenomen gebiedsontwikkeling. Dit soortenmanagementplan vormt de basis voor mogelijke aanvragen ten behoeve van ontheffingen in het kader van de wet natuurbescherming.
Momenteel wordt gewerkt aan de bureauselectie voor de uitvoering van bovenstaande werkzaamheden.
Afstemming lintbebouwing (Bredeweg/Middelweg)
Afgerond: Q1 2024: Keukentafelgesprek 1 - gereed
De perceeleigenaren beleven de seizoenen en weten welke aandachtspunten van het watersysteem dit met zich meebrengt. We zijn benieuwd naar de ervaringen van de perceel eigenaren hiermee en nemen de relevante punten hiervan graag mee in de verdere uitwerking.
Afgerond: Q1 2024: Inventarisatiefase - gereed
We gaan aan de slag met de informatie die we hebben gekregen. Mogelijk ontbrekende informatie wordt onderzocht vanachter het bureau of in overleg met perceeleigenaren.
Momenteel bezig: Q2 2024 t/m Q1 2025: Schetsen - bezig
Op basis van alle beschikbare informatie wordt, vanachter het bureau of “in het veld” in overleg met de perceeleigenaren, een technische schetsuitwerking gemaakt van de aansluiting van het perceel op het ontwikkelplan voor het Middengebied.
Nog te doen: Q2 2025: Keukentafelgesprek 2 - nog te doen
De schetsuitwerking wordt met de perceeleigenaren besproken. Aandachtspunten en knelpunten nemen we uitvoerig door om de uitwerkingsrichting met elkaar goed scherp te krijgen.
Nog te doen: Q 2/3 2025: Nadere uitwerking - nog te doen
De schetsuitwerking wordt nader uitgewerkt tot een gedetailleerd ontwerp. Mogelijk vindt er nader onderzoek plaats van bijvoorbeeld de constructie van gebouwen. Ook worden financiële zaken uitgewerkt om de haalbaarheid van de verdere uitwerking in beeld te brengen.
Nog te doen: Q1 2026: Afstemming en naar overeenstemming - nog te doen
Tijdens de uitwerking kan er behoefte ontstaan aan verdere afstemming tussen de gemeente en de perceeleigenaar om tot overeenstemming te komen. De overeenstemming zal schriftelijk worden vastgelegd ter afsluiting van dit proces. Hierbij worden ook afspraken gemaakt over het moment van realisatie en relevante uitvoeringsaspecten zoals overlast en monitoring.
Verkeerstellingen
Nog te doen: Q2 2025: Verkeerstellingen 2025 - nog te doen
Om de huidige verkeerssituatie in- en rondom het Middengebied zo representatief mogelijk in beeld te hebben, worden met regelmaat verkeerstellingen uitgevoerd. De laatste keer dat dit gedaan werd was in april 2024.
Geotechnisch onderzoek fase 1a
Momenteel bezig: Q4 2024: Bureauselectie afronden - bezig
Op de uitvraag raamovereenkomst grondonderzoek van de gemeente hebben 5 partijen ingeschreven. De aanbiedingen worden momenteel beoordeeld en hier zal een winnaar uitkomen waarmee het contract wordt gesloten. Als onderdeel van de inschrijving hebben de partijen hun Plan van Aanpak moeten presenteren (bijvoorbeeld van het team, in te zetten equipment, en plaats en certificering van het laboratorium) en de wijze van Samenwerken en Communicatie met de gemeente. Deze plannen worden beoordeeld op kwaliteit en prijs. We verwachten snel de beste inschrijver bekend te kunnen maken.
Nog te doen: Q1 2025: Start werkzaamheden grondonderzoeken - nog te doen
(Kick-off en locatie-bezoek door gegund grondonderzoeksbureau en gemeente, KLIC-meldingen en onderzoek K&L, uitzetten en inmeten grondonderzoekspunten, enz).
Nog te doen: Q1 en Q2 2025: Veldwerk en laboratoriumwerk (eerste deelopdracht start en opleveren) - nog te doen
Op basis van beschikbare gegevens heeft de gemeente Zuidplas een goed geotechnisch inzicht in de bodemopbouw van het gebied, maar voor de verdere ontwikkeling zal deze in detail in kaart worden gebracht. Het veldonderzoek zal bestaan uit sonderingen en mechanische boringen. Bij sonderingen wordt een meetstang met sensoren de grond ingeduwd en wordt de weerstand, wrijving, waterspanningen, en andere gegevens gemeten. Bij boringen wordt de grondopbouw in detail omschreven door boormeesters en worden testen uitgevoerd en monsters genomen voor (geotechnisch) laboratorium onderzoek. Enkele boringen zullen worden afgewerkt met afstellen van peilbuizen op diepe en ondiepe niveaus. Deze zullen periodiek (automatisch) worden afgelezen waardoor de waterstanden en variatie in de tijd worden gemeten, tezamen met de reeds aanwezige peilbuizen.
De grondonderzoeksresultaten zullen gedurende de uitvoering door de adviseur van de gemeente worden beoordeeld alvorens verder te gaan.
Het onderzoek richt zich met name op de ondiepe slappe toplagen in de eerste 10m, maar ook zullen de diepere lagen onderzocht worden. Voor de ontwikkeling zal grondonderzoek tot een maximale diepte van circa 30 m in de grond worden uitgevoerd. Op basis van de resultaten van het grondonderzoek kan de grondgesteldheid gedetailleerd in kaart worden gebracht, alsmede het draagvermogen en (water) spanningen in de diepere zandlaag (de zandlaag is in het gebied globaal aanwezig vanaf ca. NAP -11 à -15m).
Nog te doen: Q2 2025: Afronden veldwerk en geavanceerde laboratoriumtesten - nog te doen
Na afloop van deze werkzaamheden volgt een definitieve rapportage met de onderzoeksresultaten.
Peilbuismonitoring
In 2022 is er een peilbuizen meetnetwerk in de polder geïnstalleerd. Aan de hand van dit netwerk worden er meetgegevens gegenereerd die we eens per half jaar uitlezen. Deze gegevens bieden inzicht voor de verdere uitwerking van de opgave.