This information in English

Onschadelijk maken bommen bij Moordrecht

In Moordrecht dichtbij de spoorbrug A20 zijn twee niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Ze liggen hier al bijna 80 jaar en zijn geen direct gevaar voor de omgeving. De bommen liggen in het werkgebied waar Rijkswaterstaat de A20 (www.mirta20nieuwerkerkgouda.nl) gaat verbreden. Daarom is het noodzakelijk ze onschadelijk te maken en weg te halen. Dit gebeurt in de nacht van 16 op 17 november 2024 tussen 23.00 en 07.00 uur. Dan geldt een noodverordening. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover.

Geen gevaar omgeving

Het onschadelijk maken van de bommen gebeurt in november door medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Deze dienst hoort bij het ministerie van Defensie. Elk jaar maakt deze dienst ruim 2.500 keer bommen of granaten onschadelijk. De kans dat hierbij iets fout gaat, is heel klein.

Noodverordening

Om te zorgen dat er geen enkel gevaar is voor bewoners geldt in de nacht van 16 op 17 november 2024 tussen 23.00 en 07.00 uur een noodverordening. Het ontruimingsgebied ligt in drie gemeenten, daarom gelden 3 noodverordeningen: 

Wat betekent dit voor de directe omgeving

Binnen een straal van 300 meter mag niemand in het gebied aanwezig zijn. Een ruim gebied daaromheen wordt afgesloten voor alle verkeer. Op de kaart ziet u om welk gebied het gaat (blauwe lijn). Wie in dit gebied woont of werkt, mag in de nacht van 16 op 17 november de woning of het bedrijf niet verlaten en moet binnen blijven. De betrokken inwoners en ondernemers zijn hierover geïnformeerd.

Bereikbaarheid gebied

De toegangswegen tot het gebied zijn afgesloten voor al het verkeer en voetgangers. De rijksweg A20 gaat in beide richtingen dicht tussen Gouda en Nieuwerkerk. De N457 gaat in beide richtingen dicht tussen de A12, afslag 10 en de rotonde bij de N207. De N207 gaat in beide richtingen dicht tussen de rotonde bij de Karwei en de Coenecoopbrug/Gouwe Park. Verkeer wordt omgeleid via de A12 en de N219. Moordrecht is bereikbaar via de Schielandse Hoge Zeedijk Oost en West. Er is beperkt spoorverkeer tussen Gouda en Rotterdam, Gouda en Den Haag en Gouda en Alphen aan den Rijn. Actuele reisinformatie vindt u in de NS reisplanner.

Overzicht straten en huisnummers in het gebied

Plaats

Straatnaam

Huisnummers
incl. toevoegingen

MoordrechtGrote Eschalle huisnummers
 Kleine Esch alle huisnummers
 Centrumbaanalle huisnummers
 Noordbaanalle huisnummers
 Oostbaanalle huisnummers
 Zuidbaan alle huisnummers
 Westbaanalle huisnummers
 Eikenlaan 1
 Middelweg 2 t/m 24
 Middelweg 1 t/m 31
 Noord Ringdijk10 t/m 14
 Noord Ringdijk11 t/m 15 
 Provinciale weg 1 t/m 9
 Vijfde Tochtweg2, 4, 5 en 8, 10
 Zuidelijke Dwarsweg7, 8, 19 en 21
WaddinxveenExportweg50
 Nijverheidsweg20
 Overslagweg2
 Zuidelijke Dwarsweg

10 en 12

11 en 13

Gouda

Andries ’t Boertgenstraat

1 t/m 13

 

Burgemeester van Dijkesingel 

160 t/m 222
 

Catharina Burierlaan

1 t/m 55
 Hillebrand Herenbraslaan

1 t/m 21

2 t/m 14

 Jacobina van Dantzig-Mellesweg

1 t/ m 21

2 t/m 18

 Josine de Bruyn Kopsweg

1 t/m 39

2 t/m 22

 Machteld Cosijnsweg 

1 t/m 29

2 t/m 30

 Marie Blomstraat

1 t/m 15

2 t/m 8

 Mieke Hoogerwerflaan2 t/m 54
 Provincialeweg32 t/m 38

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden. Deze pagina vullen we de komende tijd aan met antwoorden op vragen die wij nu nog niet kunnen beantwoorden.

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij, dan kunt u uw vraag stellen via bomruiming@zuidplas.nl. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk antwoord. Wilt u liever bellen met een medewerker van de gemeente, belt u dan naar (0180) 330 300 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Dit nummer is ook bereikbaar tijdens het weekend van de bomruiming, van zaterdag 16 november 09.00 uur tot zondag 17 november 07.00 uur. 

Vraag & antwoord

Algemeen

Op de verkeersborden staat dat de wegen zijn afgesloten tussen 22.00 uur en 09.00 uur, klopt dit?

Het afsluiten van de toegangswegen gebeurt vanaf 22.00 uur ’s avonds, om ervoor te zorgen dat om 23.00 het gebied helemaal leeg is. Vanaf 09.00 uur verwachten we dat alle afsluitingen weer zijn weggehaald en het volledige gebied weer toegankelijk is. Als de bomruiming eerder gereed is, zal het wegennetwerk ook eerder worden vrijgegeven. Dit wordt gecommuniceerd via de liveblog.

Hoe komen de bommen in dit gebied?

De spoorbrug vlakbij de A20 was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk doel voor onze bevrijders (de geallieerden). Hier waren zware bombardementen. Er vielen meer dan 100 bommen op de brug, maar geen raakte het doel.

Hoe zijn de bommen ontdekt?

Rijkswaterstaat bereidt werkzaamheden voor om de rijksweg A20 te verbreden. Het is bekend dat in dit gebied niet-ontplofte bommen of granaten kunnen liggen. Daarom is al in 2023 onderzoek gestart.

Zijn deze bommen gevaarlijk?

Deze bommen liggen al bijna 80 jaar in dit gebied en zijn geen gevaar voor de omgeving. Op het moment dat de bommen onschadelijk worden gemaakt, is het wel nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen. Deze maatregelen nemen wij om mogelijke risico’s weg te nemen. U hoeft dus niet ongerust te zijn.

Waarom worden de bommen nu weggehaald?

Rijkswaterstaat wil in dit gebied de A20 gaan verbreden. Daarvoor is het noodzakelijk de bommen weg te halen. Dit gebeurt pas in november omdat sporen en belangrijke wegen dicht moeten.

Om wat voor bommen gaat het?

Het gaat om ‘500-ponders’. Deze zijn door onze bevrijders (de geallieerden) tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een vliegtuig geworpen. Deze bommen vinden we vaker in Nederland.

Hebben we dit vaker meegemaakt in Zuidplas?

Ja, we hebben al eerder bij werkzaamheden materiaal uit de Tweede Wereldoorlog gevonden dat kan ontploffen.

Is het mogelijk naar het onschadelijk maken van de bommen te kijken?

Nee, dat is niet mogelijk. Niemand mag in het gebied in de nacht van 16 op 17 november. Alleen de medewerkers van de Explosieve Opruimingsdienst. De bommen worden later naar een veilige plek gebracht om ze te vernietigen. 

Over de noodverordening

Wat is een noodverordening?

In een noodverordening staan tijdelijke maatregelen om (in dit geval) het onschadelijk maken van de bommen veilig te laten verlopen.

Wanneer worden de bommen onschadelijk gemaakt en geldt de noodverordening?

In de nacht van 16 op 17 november 2024 tussen 23.00 en 07.00 uur.

Mag ik in mijn tuin of op mijn balkon?

Woont of werkt u binnen het ontruimingsgebied (de blauwe lijn op de kaart) dan moet u en uw eventuele huisdieren binnen blijven. U mag ook niet in uw tuin of op uw balkon zijn die nacht.

Wat doe ik met vee en andere dieren die in het gebied rondlopen?

Het advies is om dieren binnen het ontruimingsgebied binnen te houden of op stal te zetten in de nacht van 16 op 17 november.

Wat doe ik met mijn huisdier dat buiten loopt?

Ons advies is om uw huisdier op tijd naar binnen te halen.

Kan ik mijn auto laten staan?

Ja u kunt uw auto laten staan. Houdt u er rekening mee dat u in de nacht dat de noodverordening geldt het gebied niet in mag. Dit betekent dat u uw auto dan niet kunt bereiken.

Worden (spoor)wegen afgesloten?

Ja, drie spoorlijnen, twee provinciale wegen (N457 en N207) en de snelweg A20 zijn die nacht dicht tussen 23:00 en 07:00 uur. Tussen 23:00 en 02:00 rijdt nog een enkele trein door het gebied. Hiermee houden we rekening.

Ik organiseer op 16 en/of 17 november een bijzondere activiteit (bv. huwelijk, jubileum, feest), kan dat doorgaan?

Er mag voor de veiligheid niemand buiten in het gebied zijn in de nacht van 16 op 17 november 2024 tussen 23:00 en 07:00 uur. Dit betekent dat activiteiten met bezoek in deze nacht niet door kunnen gaan.

Ik woon in het gebied waarvoor geldt ‘binnenblijven’ wat kan ik doen bij een noodsituatie die nacht?

Bij noodsituaties belt u met 112. U krijgt de hulp die nodig is.

Ik woon in het gebied waarvoor geldt ‘binnenblijven’ en ik ben zwanger en rond 16/17 november is de uitgerekende datum. Wat moet ik doen?

Ons advies is om in de nacht van 16 op 17 november een fijn logeeradres te zoeken. Heeft u vragen hierover, belt u dan met de gemeente via telefoonnummer: (0180) 330 300.

Ik woon in het gebied waarvoor geldt ‘binnenblijven’, wat moet ik doen als ik tijdens deze nacht toch uit mijn huis moet?

Denk vooraf goed na of u die nacht uw huis uit moet. In dat geval, adviseren we om bij vrienden of familie te slapen. Bij onverwachte situaties is het gemeentelijke nummer (0180) 330 300 bereikbaar.

Hoe weet ik of het gebied weer open is?

De gemeente plaatst berichten op de website zuidplas.nl en op de gemeentelijke sociale media.

Over het onschadelijk maken van de bom

Hoe gaat het onschadelijk maken in zijn werk?

Er zijn verschillende manieren om de ontsteker van de bom te verwijderen. Hierna is de bom veilig te vervoeren.

Wat gebeurt er als een bom ontploft?

De kans dat een bom ontploft, is heel klein. Als er wel iets fout gaat, kan schade door scherven ontstaan in de omgeving. De scherven kunnen door een groter gebied vliegen. Als u in de woning blijft, bent u veilig. Dit is de reden dat een noodverordening geldt en mensen die wonen in het ontruimingsgebied binnen in de woning moeten blijven.

Waar gaat de bom naar toe?

De bommen worden naar een veilige plek gebracht om ze te vernietigen.

Ik heb nog een andere vraag waar vind ik het antwoord?

Op deze pagina leest u meer vragen en antwoorden. U kunt ook de gemeente bellen, via (0180) 330 300.

LET OP: deze informatie kan nog veranderen. Controleer voor actuele informatie regelmatig deze pagina en volg de sociale media van de gemeente Zuidplas.