Grondaankoop

De gemeente is eigenaar van stukken grond. Soms kunt u een stuk grond van de gemeente kopen, huren of pachten. Bijvoorbeeld bouwkavels, landbouwgrond of groenstroken.

Grondprijzenbrief

Voor de grondprijzenbrief van de gemeente Zuidplas verwijzen wij u naar de pagina 'Grondprijzenbrief'. Hier staat beschreven op welke wijze de gemeente haar grond verkoopt ten behoeve van verschillende functies, zoals woningbouw, kantoren en bedrijven.

Aankoop Snippergroen

U kunt als inwoner van Zuidplas snippergroen kopen tot een grootte van maximaal 100 m2. Dat kan alleen als de groenstrook geen openbare functie heeft. Dat wil zeggen dat het perceel grond geen verkeersgroen, gebruiksgroen of beeldbepalend groen is en/of dat het perceel groen niet wordt gebruikt ten behoeve van kabels, leidingen, rioleringen en overige nutsvoorzieningen en of voor monumentale bomen.

Voor de actuele prijzen van snippergroen gaat u naar de pagina 'Grondprijzenbrief'. U kunt het Beleid Snippergroen downloaden of bekijken op de pagina 'Beleid, groen'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Grondbedrijf van de afdeling Ruimte. Neem hiervoor contact op met:

Aankoop bouwgrond (kavels)

  • Indien er bouwgrond voor aankoop beschikbaar is binnen de gemeente Zuidplas zal deze hier gepubliceerd worden.

Een standaard koopovereenkomst voor bouwgrond en de Algemene voorwaarden voor verkoop van grond en opstallen kunt u hieronder downloaden of bekijken.

Voornemen tot verkoop gemeentegrond

Overheidsorganen zijn verplicht bij verkoop van onroerende zaken (dit wordt uitgelegd als verkoop, verhuur, vererfpachting of vestiging van andere zakelijke rechten) in alle openheid kenbaar te maken, zodat alle potentiële gegadigden in de gelegenheid gesteld worden mee te dingen.

Bieding- en selectieprocedure bij uitgifte gemeentegrond/vastgoed

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad op 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), het Didamarrest,  staat het gelijkheidsbeginsel overheidsorganen een één-op-één verkoop (dit wordt uitgelegd als verkoop, verhuur, vererfpachting of vestiging van andere zakelijke rechten) van onroerende zaken in de weg, als er naar verwachting meerdere (potentiële) gegadigden zijn voor koop van de onroerende zaak.

Overheidsorganen zijn verplicht bij verkoop van gemeentelijk onroerende zaken in alle openheid aan te bieden, zodat alle potentiele gegadigden in de gelegenheid gesteld worden mee te dingen.

Er is sprake van een mogelijke uitzondering, namelijk dat op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.

Bij besluit van 25 januari 2023 heeft de gemeenteraad van de gemeente Zuidplas ingestemd met de aanpassing van de Nota Grondbeleid aan deze verplichting.
Bij elke uitgifte in welke vorm dan ook van gemeentelijk onroerend goed zal de gemeente de verkoop openbaar aanbieden op de eigen website en in het gemeenteblad.

Daar waar na toetsing op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop zal de gemeente haar voornemen om tot verkoop aan deze gegadigde openbaar publiceren en motiveren. Hierbij geeft de gemeente andere partijen de mogelijkheid om zich kenbaar te maken als potentiële gegadigde. De gemeente publiceert haar voornemens op de eigen website en in het gemeenteblad met een termijn van twintig kalenderdagen om te reageren.

Voor actuele voornemens tot verkoop bekijk 'Overzicht actuele voornemens tot verkoop gemeentegrond'.

Overzicht actuele voornemens tot verkoop/verhuur gemeentegrond

1. Voornemen tot aangaan koopovereenkomst Swanladriehoek Fase 3

Datum publicatie: 22 januari 2025

De gemeente Zuidplas (hierna: "de Gemeente") is voornemens een koopovereenkomst met Synchroon B.V. te Utrecht (hierna: "Synchroon") aan te gaan voor de uitgifte van een perceel grond aan en nabij de Raamploeg in Zevenhuizen ten behoeve van de realisatie van woningen.

Objectinformatie

  • Adres: aan en nabij de Raamploeg in Zevenhuizen
  • Huidig kadastraal perceel: gemeente Zevenhuizen, sectie G nummer 2982 (gedeeltelijk)
  • Perceelsgrootte: circa 10.000 vierkante meter
  • Huidig en toekomstig gebruik: huidig: akkerbouw; toekomstig: woningbouw

Criteria voor het aangaan van overeenkomsten

De Gemeente meent dat op grond van de volgende objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde, te weten Synchroon, in aanmerking komt voor het aangaan van de koopovereenkomst:

  1. De Gemeente en Synchroon hebben op 17 december 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de integrale ontwikkeling van de plangebieden Swanladriehoek en Van 't Verlaat/Leliestraat in Zevenhuizen;
  2. Synchroon heeft haar grote grondpositie in het plangebied Swanladriehoek reeds ingebracht en kan daarmee samen met de Gemeente de ontwikkeling en realisatie van woningbouw en sportvelden op deze locaties ter hand nemen;
  3. Uitgangspunt daarbij is dat Synchroon gronden binnen de Swanladriehoek aan de Gemeente overdraagt - onder meer voor de verplaatsing van de sportvelden, die in de huidige situatie aanwezig zijn op de locatie Van 't Verlaat - en de Gemeente bouwrijpe kavels ten behoeve van woningbouw uitgeeft aan Synchroon binnen de Swanladriehoek en op de locatie Van 't Verlaat;
  4. De voorgenomen verkoop aan Synchroon betreft de verkoop van een bouwrijpe kavel voor fase 3 van het plangebied Swanladriehoek, die voortvloeit uit de sub a genoemde samenwerkingsovereenkomst.

Vervaltermijn

Tegen de voorgenomen verkoop kan geen zienswijze, bezwaar of beroep in de zin van de Awb worden ingediend c.q. ingesteld. Als u het niet eens bent met de voorgenomen verkoop, dan dient u dat binnen 20 kalenderdagen na deze publicatie kenbaar te maken door een kort geding aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag. Deze termijn van 20 kalenderdagen is een vervaltermijn.

Als binnen de opgegeven termijn geen kort geding tegen de Gemeente aanhangig is gemaakt, zal het college overgaan tot verkoop van de grond. Er liggen verder geen stukken ter inzage.

Als u vragen heeft over deze verkoop dan kunt u per e-mail contact opnemen met Cluster Grond en Vastgoed via clustergrondenvastgoed@zuidplas.nl.

2. Voornemen tot aangaan koopovereenkomst met Liander N.V. te Arnhem

Datum publicatie: 15 januari 2025

Objectinformatie

Door de gemeente Zuidplas aan Liander N.V. te verkopen percelen grond:

  1. aan en nabij de Wagenmaker te Zevenhuizen, sectie G nummer 2936 (gedeeltelijk) ter grootte van circa 25 vierkante meter;
  2. aan en nabij de Staartploeg te Zevenhuizen, sectie G nummer 2936 (gedeeltelijk) ter grootte van circa 25 vierkante meter;
  3. aan en nabij de Knibbelweg te Zevenhuizen, sectie G nummer 2936 (gedeeltelijk) ter grootte van circa 25 vierkante meter;
  4. aan en nabij de Wielploeg te Zevenhuizen, sectie G nummer 2934 (gedeeltelijk) ter grootte van circa 25 vierkante meter;
  5. aan en nabij de Karploeg te Zevenhuizen, sectie G nummer 2936 (gedeeltelijk) ter grootte van circa 25 vierkante meter;
  6. aan en nabij de Wielploeg te Zevenhuizen, sectie G nummer 2936 (gedeeltelijk) ter grootte van circa 37 vierkante meter.

Toekomstig gebruik: opstal transformatorruimte (station).

Criteria voor het aangaan van overeenkomsten

De gemeente Zuidplas meent dat op grond van de volgende objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde, te weten Liander N.V., in aanmerking komt voor het aangaan van de koopovereenkomst en de daaruit voortvloeiende juridische levering van bovenvermelde percelen grond:

  1. Het verwerven van grond ten behoeve van het oprichten, onderhouden en beheren van transformatorruimten is op grond van wet- en regelgeving voorbehouden aan de netbeheerder. Andere partijen komen daarom niet in aanmerking voor deze verkoop;
  2. Met deze voorgenomen verkoop treft de gemeente voorzieningen in het algemeen belang, namelijk het voorzien in een energienetwerk;
  3. De gemeente ontvangt een marktconforme prijs voor de verkoop van de percelen grond;
  4. Toepassing van de Grondprijzenbrief van de gemeente Zuidplas.

Vervaltermijn

Tegen de voorgenomen verkoop kan geen zienswijze, bezwaar of beroep in de zin van de Awb worden ingediend c.q. ingesteld. Als u het niet eens bent met de voorgenomen verkoop, dan dient u dat binnen 20 kalenderdagen na deze publicatie kenbaar te maken door een kort geding aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag. Deze termijn van 20 kalenderdagen is een vervaltermijn.

Als binnen de opgegeven termijn geen kort geding tegen de gemeente Zuidplas aanhangig is gemaakt, zal het college overgaan tot verkoop van de percelen grond aan Liander N.V.. Er liggen verder geen stukken ter inzage.

Als u vragen heeft over deze verkoop dan kunt u per e-mail contact opnemen met het team Gebiedsontwikkeling en Planeconomie via Grondzaken@zuidplas.nl.