Op de grens tussen de nieuwbouwwijk Westergouwe (net onder Gouda) en Moordrecht ligt een groen gebied met waterpartijen: de Groenblauwe Zone van 43 hectare groot. Deze zone is eigendom van de gemeente Gouda maar ligt binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Zuidplas. De Groenblauwe Zone van 42 hectare (420.000m²) bestaat uit 2 gebieden:

  • groengebied bestemd voor natuur, van 19 hectare (190.000m²), in het bestemmingsplan benoemd als Natuur 1, hierna: natuurlijk groengebied, en
  • groengebied bestemd voor recreatie, van 23 hectare (230.000m²), in het bestemmingsplan benoemd als Natuur 2, hierna: recreatief groengebied.

Het recreatieve groengebied binnen de Groenblauwe Zone werd jaren geleden al door de Provincie Zuid-Holland aangewezen voor het ontwikkelen van Recreatie om de Stad (RodS). 

Ruimte voor natuur en recreatie

De Groenblauwe Zone (hierna: zone) heeft gezien haar omvang van 43 hectare veel ruimte voor zowel natuur als recreatie. Zodoende heeft zij veel te bieden voor de inwoners van de omliggende gemeenten. Daarom hebben de gemeenten Zuidplas en Gouda en VOF Westergouwe (Volkerwessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed) in 2022 de handen ineengeslagen. Zij besloten samen te onderzoeken hoe de recreatie in het recreatieve groengebied kan worden versterkt, náást het natuurlijke groengebied. Hiervoor sloten zij op 25 maart 2022 een intentieovereenkomst.

Verkennen van mogelijkheden

Bij het versterken van de recreatie in het recreatieve groengebied van de Groenblauwe Zone, houden partijen rekening met de belangrijke ecologische functie van het gebied. Daarom kijken zij naar recreatieve vormen voor het beleven van en verblijven in de natuur. Zoals bijvoorbeeld een kanoverhuur, een natuureducatieve voorziening en kleinschalige horeca.

Daarnaast onderzoeken zij de mogelijkheden voor nieuwe fiets- en wandelroutes door het recreatieve groengebied tussen Moordrecht en Westergouwe. Met deze nieuwe verbindingen kunnen inwoners straks wandelend of fietsend door het groen van de ene naar de andere gemeente.

Deze beoogde ontwikkeling van het recreatieve groengebied brengt voor de inwoners meer mogelijkheden voor sport, bewegen, samenkomen en ontmoeten. Zo draagt het versterken van de recreatie ook bij aan de doelen van de gemeente Zuidplas: het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van haar inwoners.

Bestemmingsplanwijziging

Om de ontwikkeling van recreatie in het recreatieve groengebied van de Groenblauwe Zone mogelijk te maken, met behoud van het natuurlijke groengebied in deze Zone, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Met welke recreatieve functies het recreatieve groengebied in de Zone straks wordt ingericht, is nog onbekend. Hiervoor wordt o.a. participatie met de omwonenden georganiseerd om bij hen wensen en ideeën op te halen. Deze participatie gaat van start na de bestemmingsplanwijziging.

Participatie

Op basis van de Omgevingswet en de participatieverordening van de gemeente Zuidplas ligt verantwoordelijkheid voor de participatie bij de initiatiefnemer Projectbureau Westergouwe (i.s.m. de gemeente Gouda, eigenaar van de Groenblauwe Zone). De gemeente Zuidplas heeft hierbij een adviserende en faciliterende rol.

Informatieavond 12 oktober 2023

Om de omgeving te informeren over de beoogde ontwikkeling binnen de Groenblauwe Zone, werd op 12 oktober 2023 een inloopavond georganiseerd. Omwonenden ontvingen hiervoor een uitnodiging per 'brief van 28 september 2023'. Ook werd er een uitnodiging geplaatst op de 'gemeentepagina in het lokale nieuwsblad Hart van Holland'. Tijdens de inloopavond ontvingen de omwonenden en geïnteresseerden informatie over de voorgenomen bestemmingsplanwijziging en het vervolgproces. Ook konden zij uitgebreid vragen stellen aan de aanwezigen namens het projectbureau Westergouwe en de gemeente Zuidplas.

Bestemmingsplan Groenblauwe Zone

Dit bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een waterberging en fiets- en voetpaden in de Groenblauwe Zone. Daarnaast maakt het bestemmingsplan de bouw mogelijk van recreatieve voorzieningen (bijv. kanoverhuur) en kleinschalige horeca. Het bestemmingsplan dat is voorgelegd aan de raad gaat uit van in totaal 3.500m² bebouwing. Hiervan is maximaal 1.000m² bestemd voor horecavoorzieningen, namelijk 750m² voor primaire horeca en 250m² voor secundaire horeca.

De Groenblauwe Zone is 42 hectare (420.000m²) groot. Het recreatieve groengebied daarbinnen beslaat 23 hectare (230.000m²). Daarmee beslaat het aantal van 2500m² bestemd voor recreatieve voorzieningen 1% van het recreatieve groengebied (RG) en 0,60% van de Groenblauwe Zone (GBZ). En beslaat het aantal van 1000m² bestemd voor horecavoorzieningen 0,43% van het recreatieve groengebied en 0,24% van de Groenblauwe Zone. 

De raad stelde dat deze omvang van bebouwing (1% en 0,43% RG resp. 0,60% en 0,24% GBZ) zorgt voor disbalans tussen natuur en recreatie. Daarom heeft zij amendementen voorgesteld om deze omvang te verkleinen.

Amendementen

  1. Amendement over bebouwing
  2. Amendement over horeca

De raad heeft het bestemmingsplan op 10 september 2024 met deze 2 amendementen aangenomen. Hiermee is de totale oppervlakte voor bebouwing verkleind naar 2.500m², waarvan 1650m² voor recreatieve voorzieningen en 850m² voor horecavoorzieningen. Deze 850m² is bestemd voor 600m² primaire horeca en 250m² secundaire horeca. Tegen dit aangenomen bestemmingsplan werden geen zienswijzen ingediend binnen de daarvoor geldende termijn.

Beroep

Op 12 november 2024 heeft een milieuvereniging in de gemeente Zuidplas beroep aangetekend tegen het nieuwe bestemmingsplan bij de Raad van State. Reden voor dit beroep is dat zij vreest voor schade aan de natuur door de herinrichting van de Groenblauwe Zone. Daarnaast heeft zij de voorzieningenrechter gevraagd om een voorlopige voorziening (spoedmaatregel), waarbij het nieuwe bestemmingplan wordt geschorst. Reden hiervan is dat zij vreest dat de geplande voorbereidende werkzaamheden onherstelbare schade gaan aanrichten. De voorzieningenrechter oordeelde dat dit niet is gebleken. Ook wijkt het nieuwe bestemmingsplan voor deze werkzaamheden niet af van het vorige bestemmingsplan. Zodoende raakt een eventuele schorsing van het nieuwe plan deze werkzaamheden niet. En heeft de milieuvereniging dus geen baat bij schorsing. Voor een aantal van deze werkzaamheden is ook al een onherroepelijke (definitieve) vergunning afgegeven. Verder is 'het voornemen om in het najaar van 2026 te gaan bouwen' niet voldoende spoedeisend bevonden. Het verzoek om een voorlopige voorziening is afgewezen. 

Hier vindt u de uitspraak, www.raadvanstate.nl. De behandeling van het beroep zelf moet nog plaatsvinden.

Vragen of meer informatie

Onder 'Te downloaden bestand(en)' vindt u meer informatie over het project. 

Heeft u vragen? Stel ze ons, wij helpen u graag! Uw vragen kunt u mailen naar de Yvonne Lanooij, gemeentelijk projectleider via projectbureau@zuidplas.nl o.v.v. Groenblauwe Zone.