Conceptverzoek

Twijfelt u over de wenselijkheid of haalbaarheid van uw initiatief? Dan kunt u voordat u een aanvraag indient uw plan bespreken met de gemeente. Dat heet een conceptverzoek. Als uw initiatief op meerdere regels afwijkt van het (tijdelijk) Omgevingsplan Zuidplas en/of andere (gemeentelijke) wet- en regelgeving, of een grote impact heeft op de omgeving dan wordt een conceptverzoek sterk aangeraden. Het voordeel van een conceptverzoek is dat als u na het conceptverzoek een omgevingsvergunning aanvraagt, de gemeente uw aanvraag sneller kan behandelen.

Wat houdt een conceptverzoek in

Tijdens een conceptverzoek wordt uw initiatief door de gemeente getoetst aan het geldende (gemeentelijk en provinciale) beleid. Het doorlopen van het conceptverzoek is afhankelijk van de impact die uw initiatief heeft om de omgeving:

  • Eenvoudig initiatief (bijv. dakkapel, erfafscheiding of aanbouw): kleine impact op omgeving, niet (politiek) gevoelig, schriftelijke afhandeling
  • Complexe initiatief (bijv. bouwen vanaf 2 woningen of wijzigen functie van een locatie): grote impact op omgeving, (politiek) gevoelig, afhandeling via Intake- en Omgevingstafel gemeente Zuidplas.

Hoe kan ik een conceptverzoek aanvragen

Uw conceptverzoek kunt u indienen via het Omgevingsloket (www.omgevingswet.overheid.nl). Let op dat u op de laatste pagina van het aanvraagformulier de optie 'Conceptverzoek' selecteert.  

Welke uitslag kan ik verwachten na een conceptverzoek

Een positief afgerond conceptverzoek betekent nog niet dat u automatisch een omgevingsvergunning krijgt. Na afronding kunt u een 'Omgevingsvergunning aanvragen', die opnieuw getoetst wordt door de gemeente. Het voordeel van het conceptverzoek is dat u in principe medewerking heeft van het college om mee te werken aan uw initiatief. Daarbij komt ook kijken dat de gemeente sneller uw aanvraag kan behandelen.

Krijgt u een negatieve uitslag op uw conceptverzoek? Dan bespreken we met u of het initiatief wellicht kan worden aangepast. U kunt geen bezwaar maken tegen de uitslag van het conceptverzoek.

Als u toch besluit een omgevingsvergunning aan te vragen zonder het plan aan te passen? Dan is de kans groot dat uw aanvraag wordt afgewezen. U heeft dan wel de mogelijkheid om bezwaar te maken.

Welke gegevens zijn nodig voor een conceptverzoek

Voor een eenvoudig initiatief is in ieder geval nodig:

  • Bouwtekeningen op schaal en met maatvoering;
  • Situatietekening op schaal en met maatvoering;
  • Weet u al wat de omgeving van uw plannen vindt? Heeft u al met de omgeving over uw plannen gesproken;

Voor een complex initiatief zijn naast bovenstaande gegevens ook de volgende gegevens nodig:

  • Een korte onderbouwing van het initiatief (Wat bent u van plan? Waarom kiest u juist voor deze locatie?)
  • Weet u al wat de omgeving van uw plannen vindt? Heeft u al met de omgeving over uw plannen gesproken;
  • Welke voordelen hebben inwoners, ondernemers en/of de gemeente Zuidplas van uw plan? Wie gaat ervan gebruikmaken;
  • Heeft u al met iemand van de gemeente over uw plan gesproken? Zo ja, met wie;
  • Als er parkeerruimte nodig is: hoeveel parkeerplekken verwacht u en waar op het perceel lost u dit op?
  • In hoeverre houdt u rekening met groen/klimaatadaptatie?

Waar kan ik terecht met vragen over mijn conceptverzoek

De taken van bouw- en woningtoezicht (BWT) van de gemeente Zuidplas zijn ondergebracht bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Nadat u het conceptverzoek heeft aangevraagd, krijgt u binnen een paar dagen een ontvangstbevestiging van de ODMH. Hierin staat ook uw contactpersoon met contactgegevens vermeld.

Wat zijn de kosten van een conceptverzoek

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een conceptverzoek of omgevingsvergunning. Deze kosten kunt u vinden in de Legesverordening van de gemeente Zuidplas via (www.lokaleregelgeving.overheid.nl).

Vragen of meer informatie

Heeft u vragen over (het aanvragen van) een conceptverzoek ? Neem dan contact op met de ODMH afdeling BWT via (088) 54 50 001.