Op het landgoed Boerderij Voorzorg woont de familie Sol. Zij zijn de langstwonende eigenaar van deze monumentale boerderij met omringend landgoed. Boerderij Voorzorg ligt aan de westrand van de dorpskern van Zevenhuizen, met ten oosten en ten zuiden van haar landgoed enkele woonwijken. De familie wil de boerderij en het landgoed in ere herstellen en geschikt maken voor de volgende generatie.

Het project

De familie Sol heeft op het landgoed haar inkomen en levensonderhoud verdiend uit het verbouwen van de gronden en later uit de verhuur van de gronden en de opstallen. Het landgoed wordt nog steeds verhuurd als caravanstalling en opslag. De wens van de familie is echter om op het landgoed woningen te bouwen. Daarom is het voornemen om het opslagterrein leeg te halen en de oude gebouwen te slopen om ruimte voor woningen te creëren.

Het plan voor woningbouw beslaat minder bebouwd oppervlak dan de bestaande stallingen en opslagruimten. Hierdoor ontstaat er straks méér ruimte voor groen en vrije buitenruimte rond de woningen. Zo wenst de familie Sol een flinke kwaliteitsimpuls te geven aan de uitstraling van het landgoed naar de omgeving en de bestaande en toekomstige bewoners.

Betrokkenen

De familie Sol heeft als eigenaar van het landgoed ontwikkelaar Mahler Vastgoed Ontwikkeling (hierna: MVO) in de arm genomen om een plan te maken voor de herontwikkeling van het landgoed. MVO en de heer Sol hebben zich als initiatiefnemers bij de gemeente Zuidplas gemeld met hun initiatief voor woningbouw. Er is een intentieovereenkomst getekend tussen de gemeente, de heer Sol en MVO. Het doel hiervan is om samen de haalbaarheid te verkennen voor (het aantal) woningen op het erf van Boerderij Voorzorg. Als dit plan haalbaar blijkt te zijn, betekent dit extra woningen en dus vermindering van de woningkrapte in de gemeente Zuidplas.

De initiatiefnemers hechten veel belang aan het monumentale karakter van de boerderij en het landgoed, en aan de uitstraling en de landschappelijke inpassing van het woningbouwplan. Om deze zaken te borgen in het plan hebben de initiatiefnemers een bureau voor landschapsarchitectuur, stedenbouw & architectuur ingeschakeld. Zo zijn de eerste schetsen voor een plan voor woningbouw tot stand gekomen.
 

Voortgang

Volgens de participatieverordening van de gemeente Zuidplas is de initiatiefnemer(s) verantwoordelijk voor de participatie met bewoners en andere belanghebbenden. Om de omwonenden van de ontwikkellocatie te betrekken bij de planvorming heeft de ontwikkelaar MVO een participatieplan gemaakt. Zodoende heeft er in de afgelopen periode een uitgebreid participatietraject plaatsgevonden met de omwonenden. In dit traject zijn de eerste schetsen voor het plan aan hen getoond en zijn hun meningen en ideeën daarover opgehaald. Van deze participatiebijeenkomst heeft de ontwikkelaar een verslag gemaakt. Dit verslag is naar de omwonenden toegestuurd met de mogelijkheid daarop te reageren vóór 26 juni 2024. Hierop werden geen reacties ontvangen.

Naast de participatiebijeenkomst vonden er ook gesprekken plaats met externe partijen zoals o.a. de provincie, het recreatieschap Rottemeren en Dorp, Stad en Land. Daarna zijn de eerste schetsen verder uitgewerkt en opnieuw aan de omwonenden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst is toegelicht wat er met de opgehaalde feedback is gedaan en welke aanpassingen in de schetsen zijn doorgevoerd. Ook van deze bijeenkomst is door de ontwikkelaar een verslag opgesteld en toegestuurd naar de omwonenden. Deze verslagen vindt u onderaan deze webpagina onder het kopje ‘Te downloaden bestanden’.

Daarnaast is er op basis van onder meer de resultaten van de participatie en de gesprekken met externe partijen, gewerkt aan een pakket van uitgangspunten voor een haalbaar ontwikkelplan. Inmiddels is hiervoor een concept-Nota van Uitgangspunten opgesteld door de gemeente. Deze nota wordt in een raadsvoorstel voorgelegd aan de gemeenteraad.

Nota van Uitgangpunten

De concept-Nota van Uitgangpunten (hierna: nota) bestaat vooral uit de vastgestelde beleidsuitgangspunten van de gemeente Zuidplas. Als gemeente zorgen wij voor het opstellen van deze nota en de besluitvorming daarover door de gemeenteraad (hierna: raad). De nota vormt de basis en leidraad voor de verdere uitwerking van het plan in een omgevingsplan. Omwonenden die eerder werden uitgenodigd voor de (participatie)bijeenkomsten hebben de mogelijkheid gekregen om de concept-nota informeel in te zien. Ook konden zij daarop een reactie geven tot en met 7 september 2024. De ontvangen reacties worden door ons beantwoord. Daarna worden de reacties en beantwoording ter kennisgeving toegevoegd aan het raadsvoorstel en gaat het formele besluitvormingsproces van start. De concept-nota kunt u hier bekijken 'Nota van Uitgangspunten BVZ - concept - augustus 2024'.

Op 7 januari 2025 behandelt de Programmacommissie Ruimte de Nota van Uitgangspunten. Daarna behandelt op de raad de nota op 21 januari 2025.

Vragen of meer informatie

In de documenten onderaan deze webpagina onder ‘Te downloaden bestanden’ vindt u meer informatie. Heeft u vragen aan de gemeente over bijvoorbeeld de nota? Neem dan contact op met de projectleider, Yvonne Lanooij, via e-mail: mailto: projectbureau@zuidplas.nl o.v.v. 'Boerderij Voorzorg' of via (0180) 330 300.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het ontwikkelplan? Dan kunt u contact opnemen met MVO via e-mail: info@mahlervastgoed.nl of via (010) 450 42 86.