Besluitenlijsten college van burgemeester en wethouders

Na iedere vergadering van het college van burgemeester en wethouders wordt op deze pagina de besluitenlijst van het college gepubliceerd. U kunt per vergaderdatum de besluitenlijsten van het college bekijken. In de besluitenlijst staat vermeld wat het college tijdens een vergadering heeft besloten.

College Zuidplas. Van links naar rechts: wethouder Daan de Haas, burgemeester Han Weber, wethouder Frans Klovert, wethouder Jan Willem Schuurman, gemeentesecretaris Michael Burgmans, wethouder Wybe Zijlstra

Staat de door u gezochte besluitenlijst niet vermeld? U kunt de besluitenlijsten vanaf 2013 bekijken via ons 'Webarchief'.

Besluitenlijst college Zuidplas - 10 april 2025

Vergaderdatum: 10 april 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Planning besluitvorming principebesluit Warmte-Koude-Systeem Cortelande

Aan het presidium worden twee mogelijkheden voorgelegd voor het gedeeltelijk bijsturen van de planning voor de raadsbehandeling van het principebesluit Warmte-Koude-Systeem Cortelande (WKSC). De aanleiding hiervoor is verwoord in het memo. Het uitgangspunt blijft dat de besluitvorming voor het zomerreces plaatsvindt.

Besluit

  1. In te stemmen met het doorgeleiden van memo “Planning besluitvorming principebesluit Warmte-Koude-Systeem Cortelande” (Z25.001126) aan het presidium voor behandeling in haar eerstvolgende vergadering.

Besluitenlijst college Zuidplas - 8 april 2025

Vergaderdatum: 8 april 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Omgevingsvergunning Middelweg 4b - ZVH - het realiseren van een woning

Door de eigenaar van het perceel Middelweg 4b is een vooroverleg ingediend voor het realiseren van een woning ter vervanging van een bestaande kas van ca. 825 m2. Het plan is in strijd met het tijdelijke “Omgevingsplan gemeente Zuidplas” (bestemmingsplan “Ruimte voor Ruimte Eendragtspolder”). Op de locatie van de beoogde woning ligt de bestemming “Tuin - Landschapswaarden”, waar geen gebouwen en/of overige bouwwerken mogen worden opgericht. Enkel objecten van beeldende kunst zijn uitgezonderd van deze regel. Recentelijk heeft direct achter de planlocatie gebiedsontwikkeling plaatsgevonden waarbij met een ruimte-voor-ruimteregeling 36 vrijstaande woningen zijn gerealiseerd ter vervanging van geamoveerde kassen. De betreffende kas op het perceel Middelweg 4b had hier ook in meegenomen kunnen worden, maar dit is uiteindelijk niet gedaan vanwege het feit dat de oppervlakte van de kas te klein was om hiervoor in de plaats een woning te kunnen realiseren. In september 2023 heeft het college besloten (B23.000385) medewerking te verlenen aan de bouw van een extra woning. Eind januari 2025 heeft de eigenaar een aanvraag omgevingsvergunning ingediend, zonder dat het lopende vooroverleg is afgerond. Omdat het principebesluit inmiddels verouderd is en er wordt afgeweken van de “Nota Uitwegen 2024” wordt deze aanvraag aan uw college voorgelegd.

Besluit

  1. Onder voorwaarden de omgevingsvergunning te verlenen voor het mogelijk maken van een tweede woning op het adres Middelweg naast 4b te Zevenhuizen.

2. Beantwoording C 1526

Beantwoording van de schriftelijke vragen C 1526 van de PvdA/ Groen Links over woz grondstaffels en modelwaardes deelobjecten.

Besluit

  1. Vaststellen van beantwoording ‘schriftelijke vragen (C 1526) van de fractie PvdA/ Groen Links’ (U25.0004721) en deze akkoord bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

3. Aankoop woning en weiland Vijfde Tochtweg 4A in Moordrecht

Voorgesteld wordt de woning met schuur en weiland plaatselijk bekend Vijfde Tochtweg 4A in Moordrecht aan te kopen. Het perceel is nodig voor de voorgenomen ontwikkeling van Cortelande en zijn specifiek gelegen in het toekomstige bedrijventerrein Doelwijk II wat onderdeel uitmaakt van fase 1A. Aan de raad moet wel goedkeuring gevraagd, omdat de aankoop niet valt binnen de kaders zoals vastgesteld door de raad bij de grondexploitatie voor fase 1A van Cortelande. Het te nemen besluit tot aankoop is een bevoegdheid van burgemeester en wethouders, een en ander op grond van de Gemeentewet artikel 160 1d lid.

Besluit

  1. De woning plaatselijk bekend Vijfde Tochtweg 4A te Moordrecht met een perceel ter grootte van 16.425 m2 aan te kopen overeenkomstig de bijgevoegde koopovereenkomst (A25.000906 en A25.000907), onder voorbehoud van instemming met dit besluit door de gemeenteraad;
  2. Op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten, het gevestigde voorkeursrecht op het perceel Vijfde Tochtweg 4A te Moordrecht intrekken;
  3. Raadsvoorstel R25.000025 door te geleiden naar de gemeenteraad.

4. Informatienota Dorpsstraat 38 te Zevenhuizen

In motie 2023M007 Motie 'Dorpsstraat 38 Zevenhuizen' (Z25.000761) heeft de gemeenteraad het college gevraagd om zo spoedig mogelijk na aankoop het perceel aan de Dorpsstraat 38 te Zevenhuizen de ontwikkeling daarvan tot een woongebied voor (een) specifieke doelgroep(en) in gang te zetten. Binnen de gestelde kaders en onverwachte tegenvallers is het niet mogelijk gebleken een (financieel) wenselijk ontwikkelscenario op te leveren. Omdat het op dit moment onvermijdelijk is om in de jaarrekening 2024 een verhoging van de voorziening op te nemen is het initiatief genomen de raad aanvullend te informeren. Intussen wordt gewerkt aan kansrijke mitigerende maatregelen/ alternatieve scenario’s die de voorziening kan verkleinen. Met deze informatienota is de raad op de hoogte van de actuele stand van zaken en het vervolgproces.

Besluit

  1. Vaststellen van informatienota ‘Dorpsstraat 38 te Zevenhuizen’ (Z25.000906) en deze akkoord bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

5. Beantwoording vragen D66 straatintimidatie van (jonge) vrouwen in Zuidplas

In de brief wordt gevraagd aan het college om in te stemmen met de beantwoording van de vragen van D66 over de aanpak van straatintimidatie van (jonge) vrouwen in Zuidplas. De urenbelasting voor de beantwoording van deze vragen de politie en mijzelf is naar schatting 3 uur.

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 over straatintimidatie tegen (jonge) vrouwen vermeld onder nummer U25.000521 en door te geleiden naar de gemeenteraad.

6. Wijzigingsverordening 2025 APV gemeente Zuidplas

Het voorstel bevat vernieuwde versie van de Algemene Plaatselijke Verordening (hierna: “APV”) van de gemeente Zuidplas. Deze is in lijn gebracht met de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De APV van de gemeente Zuidplas is verder herzien op basis van noodzakelijke actualisatie, wetswijzigingen, jurisprudentie en lokale beleidsontwikkelingen, het uitbreiden van de handhavingsmogelijkheden daaronder begrepen. De herziening beoogt de leesbaarheid te vergroten, dubbeling met hogere regelgeving te schrappen en beter aan te sluiten op actuele vraagstukken binnen de gemeente. Dit raakt onderwerpen zoals de openbare orde en veiligheid, evenementen, milieu en het gebruik van de openbare ruimte. Aanvullingen zijn zo ver noodzakelijk integraal afgestemd met handhaving- en uitvoeringspartners.

Besluit

  1. In te stemmen met de Wijzigingsverordening 2025 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Zuidplas (Z25.000949) en met het raadsvoorstel (R25.000031) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

7. Bopa aanvraag Albert van 't Hartweg 12 NWK

Door de eigenaar van het perceel Albert van ’t Hartweg 12 te Nieuwerkerk aan den IJssel is een verzoek ingediend voor het realiseren van twee woningen ter vervanging van een groot deel van een bestaande kas en een waterbassin. In juni 2024 heeft het college reeds een positief principebesluit genomen voor de gevraagde ontwikkeling. Het college wordt nu geadviseerd om een positief besluit af te geven, zodat de omgevingsvergunning verleend kan worden.

Besluit

  1. Medewerking verlenen aan de ingediende aanvraag voor het realiseren van twee woningen ter vervanging van een bestaande kas en waterbassin op het perceel Albert van ’t Hartweg 12 te Nieuwerkerk aan den IJssel;
  2. Afzien van financiële bijdrage in de anterieure overeenkomst door het toepassen van de Ruimte voor Ruimte filosofie (Z25.000896).

8. Memo presidium Zuidelijke Dwarsweg 8

Middels bijgevoegde memo brengt het college het verzoek tot toevoegen van een onderwerp op de jaarplanning over aan het Presidium.

Besluit

  1. Vaststellen van memo ‘Agenderingsverzoek jaarplanning gemeenteraad: Zuidelijke Dwarsweg 8’ (Z25.001025) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding naar het Presidium.

Besluitenlijst college Zuidplas - 1 april 2025

Vergaderdatum: 1 april 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Toekenning middelen project Restveengebied

De provincie Zuid-Holland heeft € 11,8 miljoen beschikbaar gesteld voor de toekomst van het Restveengebied. Het gaat om een aanzienlijk (eerste) deel van het totaal aan benodigde middelen. Met het geld zijn de drie samenwerkende overheden in staat de waardevermindering van het land te dekken en perspectief te bieden voor de bewoners en ondernemers van dit gebied. Belangrijke voorwaarde bij dit geld is dat er natuurdoelen worden gehaald. Zuidplas heeft samen met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland een plan gemaakt om van het gebied stapsgewijs een toekomstbestendig en beleefbaar natuurgebied te maken, met perspectief voor de boeren.

Besluit

  1. Vaststellen van informatienota toekenning middelen project restveengebied (Z25.000876) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

2. Adviesrecht aanvraag omgevingsvergunning Rottekade 2a - ZVH - tijdelijke realisatie onderhoudsloods

Door de eigenaar van het perceel Rottekade 2a te Zevenhuizen is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het herbouwen van een tijdelijke onderhoudsloods voor een periode van maximaal 10 jaar. Op grond van het besluit van de gemeenteraad inzake adviesrecht voor de gemeenteraad bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten, in dit geval het uitbreiden van een functie voor bedrijfs- en recreatieve doeleinden met meer dan 20%, heeft het college op 18 februari 2025 besloten de raad voor te stellen om voor maximaal 5 jaar medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling. In de raadsvergadering van 18 maart 2025 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met advies om de gevraagde omgevingsvergunning te verlenen voor een periode van maximaal 10 jaar. Met dit bindend advies van de gemeenteraad kan het college een definitief besluit nemen op de aanvraag omgevingsvergunning.

Besluit

  1. De gevraagde tijdelijke omgevingsvergunning voor het herbouwen van een onderhoudsloods aan de Rottekade 2a te Zevenhuizen te verlenen voor een periode van maximaal 10 jaar, op basis van het bindend advies van de gemeenteraad;
  2. De voorwaarde op te nemen in de omgevingsvergunning dat de bomenrij direct grenzend aan de beoogde onderhoudsloods terug wordt gebracht in hoogte tot maximaal 6 meter.
     

Besluitenlijst college Zuidplas - 25 maart 2025

Vergaderdatum: 25 maart 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Principebesluit Zonnepark Moerkapelle Zuid

In het collegeprogramma is de ambitie gesteld om per 2030 in Zuidplas 0,097 TWh duurzame energie op te wekken. Het programma Zon op Veld is een onderdeel om deze doelstelling te bereiken. Het programma heeft diverse zoekgebieden aangewezen waar zonneparken ontwikkeld mogen worden. Deze initiatieven zijn beoordeeld door de Regionale Adviescommissie. In de gemeente Zuidplas heeft één initiatiefnemer zich gemeld voor het zoekgebied Moerkapelle Zuid. Het college wordt geadviseerd om het advies van de Regionale Adviescommissie vast te stellen. Daarnaast wordt het college geadviseerd om in principe medewerking te verlenen aan dit initiatief, zodat de initiatiefnemer verder kan gaan met de benodigde BOPA-procedure.

Besluit

  1. Het advies van de Regionale Advies Commissie voor de ontwikkeling van een zonnepark in het zoekgebied Moerkapelle Zuid vast te stellen (A25.000778).
  2. In principe medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling voor het realiseren van een zonnepark in het zoekgebied Moerkapelle Zuid
  3. Raadsinformatienota 'Zonnepark Moerkapelle Zuid' (Z25.000752) vast te stellen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

2. Integraal Uitvoeringsplan Jeugd 2025

Er zijn diverse programma’s, visies en landelijke opgaven op het gebied van jeugd die aan elkaar raken en deels overlappen. Om deze verschillende opgaven aan elkaar te verbinden kiest gemeente Zuidplas voor een Integraal Uitvoeringsplan Jeugd. Hiermee voorkomen we dat er verschillende (deel)uitvoeringsplannen worden opgesteld voor iedere opgave ten aanzien van jeugd. Ook voorkomen we versnippering en overvragen van maatschappelijke partners (waaronder Stichting ZO!). Het cluster Beleid Samenleving en Bestuursadvies werkt aan een Integrale visie op het sociaal en maatschappelijk domein. Het voorliggende Integraal Uitvoeringsplan Jeugd betreft het jaar 2025. Op basis van de Integrale visie op het sociaal en maatschappelijk domein wordt een Integraal Uitvoeringsplan Jeugd opgesteld voor 2026-2029. In dit B&W-voorstel wordt geadviseerd om dit Integraal Uitvoeringsplan Jeugd 2025 vast te stellen.

Besluit

  1. Het Integraal Uitvoeringsplan Jeugd 2025 (Z24.001585) en de raadsinformatienota (Z25.000862) vast te stellen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

3. Voortgang actieplan 2024-2025 Lokale Inclusie Agenda

Op 30 april 2024 heeft het college het actieplan 2024-2025 van de Lokale Inclusie Agenda Zuidplas vastgesteld. In bijgevoegde informatienota informeren wij de gemeenteraad over de voortgang van de uitvoering van dit actieplan.

Besluit

  1. De informatienota 'Voortgang actieplan 2024-2025 Lokale Inclusie Agenda' (Z25.000117) vast testellen en door te geleiden naar de gemeenteraad.

4. Beantwoording schriftelijke vragen Perceel Koning Willem-Alexanderlaan 119

De heer Bakker heeft mede namens de fractie van ChristenUnie/SGP Zuidplas op 1 maart 2025 enkele schriftelijke vragen gesteld (C 1527 - Schr. vragen Perceel Koning Willem-Alexanderlaan 119_E25.000693). Het college wordt gevraagd in te stemmen met de beantwoording van deze vragen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluit

  1. Instemmen met de inhoud van de beantwoording (U25.000558) en doorgeleiding van de beantwoording met kenmerk U25.000558.

5. Jaarverantwoording Onderwijsachterstandenbeleid 2024

Gemeenten dienen jaarlijks te verantwoorden over (het gevoerde OOGO over) het onderwijs-achterstandenbeleid. Vanaf 1 januari 2024 dient de voor deze verantwoording ingevulde vragenlijst te worden vastgesteld door B&W. Bij dit advies vindt u de ingevulde vragenlijst (concept) over 2024, die hieronder wordt ingeleid en toegelicht.

Besluit

  1. Instemmen met de Jaarverantwoording Onderwijsachterstandenbeleid 2024 (A25.000773).

6. Beantwoording schriftelijke vragen CU-SGP Elektrisch laden nu en in de toekomst

Beantwoording schriftelijke vragen CU-SGP "Elektrisch laden nu en in de toekomst" (C 1528).

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen CU-SGP "Elektrisch laden nu en in de toekomst" (C 1528) Z25.000677

7. Beantwoording vraag PC B&M 18 maart 2025

Op 18 maart is tijdens de commissie Bestuur en Middelen het college gevraagd naar wanneer de gemeenteraad meer informatie ontvangt over het proces flexwoningen. Middels bijgevoegd memo komt het college terug op de beantwoording hiervan.

Besluit

  1. Vaststellen van bijgevoegd memo 'Beantwoording vraag PC Bestuur en Middelen 18 maart 2025' (Z25.000907) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding richting gemeenteraad.

Besluitenlijst college Zuidplas - 18 maart 2025

Vergaderdatum: 18 maart 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Principebesluit Europalaan/achter Vrijheidslaan 36 - NWK

Door de eigenaar van het perceel Europalaan/achter Vrijheidslaan nummer 36 te Nieuwerkerk aan den IJssel is een principeverzoek ingediend voor het bouwen van een vrijstaande woning. Op grond van het vigerende wijzigingsplan is de planlocatie bestemd als ‘Wonen-Woondoeleinden’. Het planvoornemen is in strijd met het wijzigingsplan, omdat volgens de bestemmingsregels uitsluitend een twee-onder-één-kap woning is toegestaan. Geadviseerd wordt in principe medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling, zodat de initiatiefnemer verder kan met de benodigde procedure.

Besluit

  1. In principe medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling van een vrijstaande woning op het perceel Europalaan/achter Vrijheidslaan 36 in Nieuwerkerk aan den IJssel.

2. Kaderbrief 2026 stichting ZO!

In het kader van de dienstverleningsovereenkomst Gemeente Zuidplas & Stichting Zuidplas Ondersteunt! verricht Stichting ZO! de uitvoeringstaken met betrekking tot het sociaal domein. Op grond van artikel 6 lid 2 van de dienstverleningsovereenkomst stelt de gemeente jaarlijks een kaderbrief op. Stichting ZO! baseert mede hierop haar conceptbegroting.

Besluit

  1. Vast te stellen van de “Kaderbrief 2026 stichting ZO!” (U25.000187) en deze door te geleiden richting stichting ZO!.
  2. Vast te stellen van de informatienota “Kaderbrief 2026 Stichting ZO!” (Z25.000618) en door te geleiden naar de gemeenteraad.

3. Uitvoeringsplan GALA-Sportakkoord II 2025

In navolging van het reeds eerder vastgestelde integrale plan van aanpak Lekker fit Zuidplas! (B23.000321) wordt in bijgaande stukken beschreven hoe de SPUK-middelen GALA 2025 worden ingezet. De middelen worden deels verdeeld over de uitvoeringsorganisaties st. ZO! en de sportstichting Zuidplas en deels worden er interventies uitgezet door de ambtelijke organisatie met behulp van andere (maatschappelijke) organisaties.

Besluit

Het college wordt gevraagd:

  1. In te stemmen met het uitvoeringsprogramma GALA-Sportakkoord 2025 (A25.000175).
  2. Akkoord te gaan met de opdrachtverstrekking aan st. ZO! t.b.v. de uitvoering van interventies in 2025 (U25.000087).
  3. Akkoord te gaan met de subsidieverstrekking aan de Sportstichting Zuidplas tbv de uitvoering van interventies in 2025 (U25.000098).

4. Participatienota gemeentelijke klimaatstresstesten 2025

De gemeente doet aan participatie, dus ook bij de gemeentelijke klimaatstresstesten 2025. Artikel 4 lid 1 van de verordening Participatie van gemeente Zuidplas stelt dat het bestuursorgaan bij start van elke participatieprocedure vaststelt op welke manier participatie wordt toegepast en maakt dit besluit bekend op de voor die participatieprocedure geschikte wijze.

Besluit

  1. Vaststellen van de participatienota gemeentelijke klimaatstresstesten 2025 (Z25.000621).

5. Agenderingsverzoek vervolgproces ontwikkeling Middengebied

Er is veel in beweging in 2025 om een stap dichter te komen bij de uitvoering van de Gebiedsontwikkeling van het Middengebied, met de realisatie van het nieuwe dorp Cortelande. Dit omvat onder andere de procesinterventie van minister Keijzer, de actualisaties en herijkingen van de NvU, de grondexploitatie en stedenbouwkundig casco voor fase 1a, de totstandkoming van een Plan Perspectief voor grondeigenaren in het plangebied, het formuleren van kaders voor de inzet van aquathermie, en de voorbereiding van een hoorzitting bij de Raad van State over het bestemmingsplan 1. Het college wordt gevraagd in te stemmen met een memo aan het presidium en een informatienota aan de gemeenteraad over de wijze waarop deze parallel lopende processen vormgegeven worden, en de planning die daarvoor wordt voorgesteld. In het memo aan het presidium worden ook disclaimers opgenomen met betrekking tot de raadsplanning, vanwege de grote verwevenheid van de voortgang met de procesinterventie van de minister VRO.

Besluit

  1. In te stemmen met de doorgeleiding van memo “Planningsvoorstel ontwikkeling Middengebied” (Z25.00635) naar het presidium.
  2. In te stemmen met de doorgeleiding van informatienota “Vervolgproces ontwikkeling Middengebied” (Z25.000756) naar de gemeenteraad.

6. Informatienota motie 2023M085

Naar aanleiding van het kaderdocument inkoop jeugd en Wmo 2025 is door de raad motie 2023M085 aangenomen. In de motie 2023M085 (zie bijlage 1) wordt het college gevraagd de verwachte zorgbehoefte in kaart te brengen en dit beeld als basis te nemen voor de volumebepaling voor Zuidplas. Middels een informatienota wordt de raad geïnformeerd over de motie. Ook wordt aan de raad voorgesteld om hiermee de motie als afgedaan te beschouwen.

Besluit

  1. Informatienota Z25.000566 vast te stellen en door te geleiden naar de raad inclusief bijbehorende bijlagen (Z23.003184, A25.000636, A25.000637).

7. Verkoop gemeentelijke grond Kamerlingh Onnes

Vorig jaar is het bestemmingsplan Kamerlingh Onnes vastgesteld (R24.000029). Ten behoeve van de ontwikkeling Kamerlingh Onnes heeft de gemeente afspraken gemaakt met de Woonzorg Nederland met betrekking tot de verkoop van de gemeentelijke grond voor de bouw van het appartementencomplex met 44 huurwoningen. Deze afspraken zijn vastgelegd in de reserveringsovereenkomst (B23.000571). Ter verdere uitwerking van de afspraken zoals gemaakt in de reserveringsovereenkomst wordt nu een koopovereenkomst gesloten.

Besluit

  1. In te stemmen met de koopovereenkomst tussen gemeente en Woonzorg Nederland (A24.001321).

Beslispunt voor de burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan het Hoofd Grondzaken voor ondertekening van de koopovereenkomst (A24.001321).

8. Project Inzicht en wendbaarheid

Invulling maatregelen om te komen tot een meerjarig sluitende begroting.

Besluit

  1. Akkoord te gaan met de inhoud van bijgevoegde informatienota (Z25.000837) en deze naar de raad voor behandeling in de commissievergadering Bestuur en middelen van 16 april door te geleiden.

Besluitenlijst college Zuidplas - 11 maart 2025

Vergaderdatum: 11 maart 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Van Afval naar Grondstof i.p.v. afvalbeleid

Medio mei van vorig jaar heeft het college de bestuursopdracht onder nummer Z24.001195 aangenomen. De strekking van deze opdracht was om het afvalbeleid aan te passen. Voor u ligt een koerswijziging om, in plaats van het beleid aan te passen, akkoord te gaan met het opstellen van projectplannen en de raad hierover te informeren. Uit nadere analyse blijkt dat het huidige beleid, met als basis bronscheiding en Diftar, (gedifferentieerde tarieven) voldoet om de collegedoelstellingen te kunnen behalen. De meeste prioriteiten worden op basis van deze projectplannen binnen 2 jaar uitgevoerd. Op basis hiervan en in het kader van efficiëntie en effectiviteit wordt het college gevraagd akkoord te gaan met deze aanpak.

Besluit

  1. In te trekken van de bestuursopdracht Van afval naar grondstof (Corsanummer Z24.001195)
  2. Opdracht te geven tot het uitwerken van projectplannen door middel van prioriteitsstelling in de memo ‘Uitvoeringsprioriteiten’ (A24.002455)
  3. Vast te stellen van de raadsinformatienota nadere uitwerking en invulling van Uitvoeringswijziging  afvalbeleid (Z24.002801) en deze door te geleiden naar de raad.

2. Beleidsplan Riolering 2025-2030

Het huidige Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2022-2025 (vGRP) is te veel verouderd om de gestelde doelen nog te behalen. Het is niet langer mogelijk om de gemeentelijke wettelijke taken vanuit de Omgevingswet, zoals het inzamelen en transporteren van stedelijk afvalwater, het inzamelen van overtollig hemelwater en de grondwaterzorgplicht goed uit te voeren en de daarmee gepaard gaande lasten voldoende te dekken. Het beleid moet geactualiseerd worden zodat de gemeente ook in de toekomst, haar watertaken in lijn met de wettelijke taken kan blijven uitvoeren. De gemeente heeft daarom een actueel nieuw Beleidsplan opgesteld waar alle wettelijke taken en beleidstaken een plaats in hebben gekregen. De aanvullingen betreffen de grondwaterzorgplicht die is aangepast aan het veranderende klimaat, de toerekening van de lasten aan de rioolheffing en de maatregelen die de gemeente moet nemen om klimaatbestendig te worden.

Besluit

  1. Instemmen met het door geleiden van het raadsvoorstel (R25.000005) en de daarbij bijbehorende bijlage ‘Beleidsplan Riolering 2025-2030’ (A25.000122) aan de raad

3. Intentieovereenkomst Nieuwerkerk Noord

De intentieovereenkomst beoogt de doelstellingen van partijen – gemeente Zuidplas en de Alliantie – vast te leggen om te komen tot een gezamenlijke verkenning voor een toekomstperspectief van het gebied Nieuwerkerk Noord. Deze verkenning kunnen we niet uitvoeren zonder de Alliantie als partij die over een groot deel van de grond in Nieuwerkerk Noord beschikt.

Besluit

  1. Instemmen met de intentieovereenkomst Nieuwerkerk Noord (A23.000623) voor het samen met de Alliantie verrichten van een verkenning naar een integraal ruimtelijk toekomstperspectief van Nieuwerkerk Noord.

Besluit van de burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan wethouder J.W. Schuurman om de intentieovereenkomst met de Alliantie namens de gemeente Zuidplas te ondertekenen.

4. Concept bestuursopdracht Nieuwerkerk Noord

Met de wethouder en AOG is afgesproken dat voor de verkenning van Nieuwerkerk Noord een bestuursopdracht wordt opgesteld. Door het vaststellen van de bestuursopdracht is het college akkoord met de voorgenomen verkenning voor een perspectief van Nieuwerkerk Noord, de beoogde samenwerking met de Alliantie en de samenwerking en koppeling met het Gebiedspaspoort en de verkenning van Nieuwerkerk Noord.

Besluit

  1. Vaststellen van de bestuursopdracht “Nieuwerkerk Noord” (Z25.000429)

5. Beantwoording C 1510, C 1520 en C 1521

Beantwoording van de schriftelijke vragen (C 1510) van de VVD over de stand van zaken met betrekking tot de nog op te leggen belastingaanslagen 2024 en voorgaande jaren. Voorts zijn vragen gesteld over een aanvullend budget van € 1,2 mln in relatie tot het verzoek tot toetreding van Zuidplas naar de Regionale Belastingroep. Tevens beantwoording van de schriftelijke vragen (C 1520) over hogere gemeentelijke belastingen dan verwacht op basis van de begroting van de PvdA/GroenLinks. Tot slot beantwoording van de schriftelijke vragen (C 1521) over de totale WOZ-waarden van de VVD.

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen (C 1510) van de VVD over de stand van zaken met betrekking tot de nog op te leggen belastingaanslagen en over een aanvullend budget van € 1,2 mln in relatie tot het verzoek tot toetreding van Zuidplas naar de Regionale Belastingroep.
  2. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen (C 1520) van de PvdA/ GroenLinks over “Hogere gemeentelijke belastingen dan verwacht op basis van de begroting”.
  3. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen (C 1521) van de VVD over de totale WOZ-waarden.

6. Schriftelijke vragen D66 verbetering treinverbinding Nieuwerkerk aan den IJssel

Politieke partij D66 heeft schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot verbetering treinverbinding Nieuwerkerk aan den IJssel.

Besluit

  1. Vaststellen van de beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 verbetering treinverbinding Nieuwerkerk aan den IJssel (U25.000350) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

7. Beantwoording schriftelijke vragen D66 over renovatie station Nieuwerkerk aan den IJssel

Politieke partij D66 heeft schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot renovatie station Nieuwerkerk aan den IJssel

Besluit

  1. Vaststellen van de beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 met betrekking tot renovatie station Nieuwerkerk aan den IJssel (U25.000367) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

8. Informatienota ‘Doorontwikkeling Perspectief Ruimtelijke Opgaven (PRO)’

Op dinsdag 4 februari 2025 lag het B&W-advies ‘Doorontwikkeling Perspectief Ruimtelijke Opgaven (PRO)’ (B25.000020) aan u voor. Het college stemde toen in met de nieuwe opzet van het PRO, conform het voorkeursscenario in dit B&W-advies. Daarnaast gaf het college goedkeuring aan de (verdere) ambtelijke voorbereidingen om de nieuwe opzet van het PRO met ingang van 2025 van kracht te laten worden. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat bij iedere actualisatie van de projectinformatie, de teksten éérst worden voorgelegd aan het college. Het overgebleven bespreekpunt is de wijze waarop we de gemeenteraad informeren/betrekken. In afstemming met de portefeuillehouder, griffie en Bestuursadvies is de keuze gemaakt om een informatienota naar de gemeenteraad te sturen. Deze informatienota ligt ter besluitvorming aan u voor.

Besluit

  1. Vaststellen van raadsinformatienota Z25.000600 en instemmen met het doorgeleiden van deze informatienota naar de gemeenteraad.

9. Informatienota inventarisatie startersinstrumenten

Tijdens de raadsvergadering op 9 juli waarin de zomernota van 2024 is behandeld heeft uw raad een motie aangenomen getiteld ‘instrumenten betaalbaar wonen’ (2024M77). In de motie werd gevraagd om een overzicht van alle mogelijke instrumenten die er zijn om starters op de woningmarkt in Zuidplas aan een betaalbare woning te helpen. In deze raadsinformatienota zetten wij de verschillende startersinstrumenten uiteen met een advies van het College. De inzet van het College is primair gericht op het door nieuwbouw voorzien in de behoefte aan betaalbare (koop)woningen. Daarnaast zet het college actief in op het onderzoeken van de mogelijkheden van optoppen van woningen evenals woningdelen en daarmee het beter benutten van de bestaande voorraad. Ook het stimuleren van doorstroming heeft de aandacht van dit College. Er wordt daarnaast een raadsvoorstel uitgewerkt voor een regeling startersleningen zoals gevraagd in motie 2024M103 ‘Motie aanbieden startersleningen’. Het College beschouwd met deze informatienota de motie ‘instrumenten betaalbaar wonen’ (2024M77) als afgedaan. Dit besluit is op 25 februari 2025 aangehouden. Hierop is de kernboodschap aangepast met de opdracht vanuit de motie en is een bredere context geschetst onder het kopje vervolg. Verder is er een stuk toegevoegd over private mogelijkheden bij het kopje ‘Starterslening’. Ook is er een kleine wijziging aangebracht waardoor er niet meer over de meest kansrijke startersinstrumenten gesproken wordt, maar deze puur en alleen nader in de context van Zuidplas worden geplaatst. Als laatste is een kleine correctie gedaan in de inventarisatie bij het stuk over het instrument erfpacht aangaande het percentage waarover de canon bij erfpacht wordt bepaald.

Besluit

  1. Vaststellen van de informatienota 'inventarisatie startersinstrumenten' (Z25.000448) en de bijbehorende inventarisatie ‘inventarisatie startersinstrumenten gemeente Zuidplas 2025 (A25.000523) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

10. Herziening AV2025

De Algemene Voorwaarden voor de verkoop van bouwterreinen (versie 2025) – AV2025 zijn herzien en aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving als gevolg van de invoering van de Omgevingswet

Besluit

  1. Het document ‘Algemene Voorwaarden voor de verkoop van bouwterreinen (versie 2025)’ (met corsanummer A25.000060) vast te stellen.

11. Verzoek aan staatssecretaris om vergoeding Jeugdzorgkosten 2023

Op 04 december 2024 is de volgende motie aangenomen: Het voorbeeld van de gemeente Rijswijk te volgen en de rekening voor de kosten voor de jeugdzorg in Zuidplas te versturen naar het kabinet voor compensatie. (Z24.002981) Ter uitvoering van deze motie is bijgevoegd de conceptbrief aan de staatsecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarin de gemeente Zuidplas een verzoek doet tot vergoeding van de gemaakte Jeugdzorgkosten in 2023. Met deze brief wil de gemeente Zuidplas haar ernstige zorgen uitspreken over de aanhoudende hoge kosten van de jeugdzorg en de financiële druk die dit legt op de gemeentelijke begroting. Naast het verzoek tot betaling van de bijgevoegde nota voor het bedrag van € 4.278.040 vragen wij de staatsecretaris om een structurele financiële oplossing te bieden voor de toekomst.

Besluit

  1. Vaststellen van de brief (U25.000325)) en deze namens het college versturen naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  2. Vaststellen van informatienota Z25.000751 en deze doorgeleiden naar de raad inclusief bijbehorende bijlagen (U25.000325, A25.000727).

12. Reactiebrief op “zienswijze en vaststelling begroting 2025 Stichting ZO!"

In de brief "Reactie op zienswijze en vaststelling begroting 2025 Stichting ZO!" (A25.000721) vraagt de Adviesraad: 1. Aandacht voor de "Reactie op zienswijze en vaststelling begroting 2025 Stichting ZO!" 2. Advies m.b.t. “wie doet wat en het uitvoeren van de scan van alle aanbod”. Naar aanleiding hiervan is een reactiebrief opgesteld (U25.000259), waarin het college formeel antwoord geeft aan de Adviesraad.

Besluit

  1. Vast te stellen van de reactiebrief “Reactie op zienswijze en vaststelling begroting 2025 Stichting ZO!“ (U25.000259) en deze door te geleiden richting de adviesraad.

Besluitenlijst college Zuidplas - 6 maart 2025

Vergaderdatum: 6 maart 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Beantwoording Raadsvragen Huize Mooisteen

Namens de fractie SP zijn er op 11 januari 2025 vragen gesteld met onderwerp “C 1489 - Plaatsen 
erfscheiding/opknappen plantsoen” (E25.000088). In de bijlage vindt u de beantwoording hiervan.

Besluit

  1. Vast stellen van de beantwoording op de schriftelijke vragen van SP "Plaatsen erfscheiding/opknappen plantsoen" (U25.000436) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluitenlijst college Zuidplas - 4 maart 2025

Vergaderdatum: 4 maart 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Voortgang Risicogestuurd Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid

In 2021 is het Risicogestuurd Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid 2022-2024 vastgesteld. Hierin zijn een 71-tal opgaven opgenomen van verkeersonveilige wegen. Uit deze 71 wegen is een top 13 locaties geselecteerd aan de hand van objectieve en subjectieve methoden waar de verkeersveiligheidsrisico’s het grootst zijn. In het collegeprogramma is de inspanning opgenomen om van de top 13 risicolocaties een nadere analyse en uitwerking te maken en van de overige locaties een quickscan. De voortgangsnotitie monitort de voortgang van het uitvoeringsprogramma over de afgelopen jaren. Dit laat zien op welke locaties de veiligheidsrisico’s zijn weggenomen en welke locaties de komende periode nog aandacht behoeven. Zo ontstaat een aangepaste lijst van risicolocaties.

Besluit

  1. Vast te stellen van de raadsinformatienota ‘’Voortgang Risicogestuurd Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid’’ (Z24.002719) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

2. Vaststellen Regionale Visie en Actieplan Deelmobiliteit

Regio Midden-Holland (Regio MH) en de daarin samenwerkende gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas hebben vanaf medio 2024 gezamenlijk gewerkt aan de Regionale Visie en het Actieplan Deelmobiliteit. Dit is een uitwerking van het uitvoeringsprogramma van het Regionaal Verkeer- en Vervoersplan (RVVP) De regionale visie en actieplan geeft richting aan het regionaal beleid rond deelmobiliteit en bevat de projecten die door Regio MH tussen 2025 en 2030 worden uitgewerkt en uitgevoerd. De visie en het actieplan geven richting aan het regionaal beleid maar de gemeente houdt het recht om aanvullend of aangepast gemeentelijke beleid rondom deelmobiliteit uit te voeren. Dat neemt niet weg dat het wenselijk wordt geacht dat lokaal beleid de Regionale Visie en het Actieplan ondersteunt. Op 19 december 2024 is de Regionale Visie en Actieplan Deelmobiliteit Midden-Holland voorgelegd aan het Bestuurlijk Overleg Verkeer & Vervoer. Daarin is besloten dit document te laten vaststellen door de colleges van de vijf gemeenten.

Besluit

  1. Vaststellen van de Regionale Visie en het Actieplan Deelmobiliteit Midden-Holland. (A25.000386).
  2. Vaststellen van de informatienota (Z25.000451) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

3. Project Jaren 50 wijk Moordrecht

Op 29 november 2022 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan “50er-jarenbuurt” vast. De Raad van State vernietigde een gedeelte van het bestemmingsplan dat gelegen is aan de Drost IJsermansingel. Mozaïek wonen is opnieuw naar de tekentafel gegaan. Mozaïek wonen vindt het belangrijk de bewoners in een vroeg stadium te betrekken en organiseert daarom een participatieavond voor de inwoners, waarin zij de eerste schetsen presenteert. Met de raadsinformatiebrief informeert u ook de gemeenteraad over de stand van zaken en het vervolgproces, waardoor de gemeenteraad dezelfde informatiepositie heeft.

Besluit

  1. Vast te stellen van de informatienota Project Jaren 50 buurt (Z25.000490) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad

4. Beantwoording schriftelijke vragen D66 'Eerlijke kansen voor jongeren op de huurwoningmarkt'.

De fractie van D66 heeft op 5 februari 2025 schriftelijke vragen gesteld over eerlijke kansen van jongeren op de huurwoningmarkt (C.1508). Het college wordt gevraagd de beantwoording vast te stellen en door te geleiden naar de raad.

Besluit

  1. Vast te stellen van de beantwoording op de schriftelijke vragen van D66 over eerlijke kansen van jongeren op de huurwoningmarkt (U25.000276) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

5. Vervolgproces woonplaatsbesluit Beantwoording raadsvragen

Vervolgproces woonplaatsbesluit en beantwoording schriftelijke vragen.

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de CDA en de VVD (U25.000306 en U25.000307), en deze op verzoek van de gemeenteraad te behandelen in een eerstvolgende programmacommissievergadering;

6. C 1491 - Vrachtwagens in de Dorpsstraat in Zevenhuizen

Namens de fractie PvdA Groenlinks zijn er op 15 januari 2025 vragen gesteld met onderwerp “Vrachtwagens in de Dorpsstraat in Zevenhuizen”. In de bijlage vindt u de beantwoording hiervan.

Besluit

  1. Vast stellen van de beantwoording op de schriftelijke vragen van PvdA-GL “Vrachtwagens in de Dorpsstraat in Zevenhuizen” (U25.000346) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad

7. Bopa Zuideinde 10a te Zevenhuizen – slopen van de bestaande en bouw van nieuwe woning

Door de eigenaar van het perceel Zuideinde 10 te Zevenhuizen is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het slopen van de bestaande en de bouw van een nieuwe woning. Op grond van het tijdelijke ‘Omgevingsplan Zuidplas’ (bestemmingsplan ‘Eendrachtspolder’) is de planlocatie bestemd als ‘Woondoeleinden’. Het planvoornemen is in strijd met het bestemmingsplan omdat het de nieuw te bouwen woning deels buiten het huidige bouwvlak valt. In [maand + jaar principebesluit) heeft het college reeds een positief principebesluit genomen voor de gevraagde ontwikkeling. Het college wordt nu geadviseerd medewerking te verlenen aan gevraagd omgevingsvergunning.

Besluit

  1. De gevraagde omgevingsvergunning voor de ontwikkeling voor het slopen van de huidige woning en het bouwen van een nieuwe woning op het perceel Zuideinde 10a te Zevenhuizen te verlenen

Namens fractie PvdA/GroenLinks zijn op 26 februari 2025 schriftelijke vragen gesteld met onderwerp “Vernieuwing Batavierlaan te Nieuwerkerk aan den IJssel”. In de bijlage vindt u de beantwoording daarvan.

Besluit

  1. Vast te stellen van de beantwoording op de schriftelijke vragen van de fractie PvdA GroenLinks (U25.000379) “Vernieuwing Batavierlaan te Nieuwerkerk aan den IJssel” en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

9. Archiefverslag KPI 2024

Het archief- en informatiebeheer, ofwel de informatiehuishouding, heeft een prominente en cruciale plek binnen alle processen die gemeente Zuidplas uitvoert en dient in goede, geordende en toegankelijke staat (duurzaam toegankelijk) te zijn. De Archiefwet en de WOO leggen beide nadruk op het op orde hebben en houden van de informatiehuishouding. Overheidsinformatie dient immers vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig te zijn, voor iedereen die daar recht op heeft en voor zo lang als noodzakelijk is. Met dit jaarlijkse verslag stelt het college van B&W de raad op de hoogte van de stand van zaken rondom de informatiehuishouding en de te nemen verbeteracties. Het DT is eerder reeds akkoord gegaan het verbeterplan Informatiehuishouding 2025, waarin de verbeteracties in verder detail zijn uitgewerkt.

Besluit

  1. Vast te stellen van het KPI-archief verslag over 2024 (Z25.000174).
  2. Vast te stellen van de raadsinformatienota ‘KPI verslag archiefbeheer 2024’ (Z25.000606) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.
  3. Vast te stellen van de uitgaande brief aan het Streekarchief Midden-Holland (U25.000095) en deze te verzenden.

10. Overeenkomst ProRail Esse Zoom Laag

ProRail heeft op verzoek van gemeente Zuidplas in verband met de aanleg van de nieuwe wijk Esse Zoom Laag in 2018 een geluidsscherm gerealiseerd. Op 26 november 2024 besloot het college in overleg met ProRail tot een afwijking van het oorspronkelijke ontwerp (B24.000477). Het voorliggende addendum is de formele borging van het besluit B24.000477.

Besluit

  1. Vast te stellen het “Addendum op de objectovereenkomst geluid reducerende voorziening”(A25.000593) in verband met de aanleg van de calamiteitenroute.
  2. Een erfdienstbaarheid ten behoeve van ProRail te vestigen op de gronden van de calamiteitenroute (A25.000603).

11. Principebesluit Middelweg 2 - ZVH - het mogelijk maken van een extra woning

Namens de eigenaar van de percelen aan de Middelweg 2 te Zevenhuizen is een vooroverleg ingediend voor het mogelijk maken van een derde woning. Het plan is strijdig met het tijdelijke "Omgevingsplan gemeente Zuidplas", omdat er momenteel twee woningen op het perceel toegestaan zijn. Het college wordt geadviseerd in principe medewerking te verlenen aan dit initiatief, zodat de initiatiefnemer verder kan met de benodigde procedure.

Besluit

  1. In principe medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling voor het planologisch mogelijk maken van een derde woning op het adres Middelweg 2 te Zevenhuizen.

12. Principebesluit Middelweg naast 5 - MKP - het realiseren van twee woningen

Voor het perceel Middelweg naast 5 te Moerkapelle is een vooroverleg ingediend voor het realiseren van twee vrijstaande woningen. Het plan is strijdig met het tijdelijke “Omgevingsplan gemeente Zuidplas”. Op het perceel mag, zonder uitwerkingsplan, niet gebouwd worden. Het college wordt geadviseerd in principe, onder voorwaarden, medewerking te verlenen aan dit initiatief, zodat de initiatiefnemer verder kan met de benodigde procedure.

Besluit

  1. In principe onder voorwaarden medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling voor het planologisch mogelijk maken van twee woningen op het adres Middelweg naast 5 te Moerkapelle.

13. Toezegging Vierde Tochtweg

In 2023 is er op de Vierde Tochtweg nieuwe aanplant toegepast binnen het project op de Sjaloom locatie. Door verkeerde aanplant en verschillende weersomstandigheden heeft de nieuwe aanplant niet goed kunnen aanslaan. Komend voorjaar zal het plantvak opnieuw worden ingevuld met de juiste beplanting. In het huidige groenbestek zijn er verbeteringen toegepast voor de nazorg van nieuwe aanplant t.o.v. het vorige bestek. Hiermee kunnen dit soort situaties in de toekomst voorkomen worden. Met informatienota (Z25.000410) beschouwd het college toezegging 1999 “Aanplant vierde Tochtweg” als afgedaan.

Besluit

  1. Vast te stellen van de raadsinformatienota Aanplant Vierde Tochtweg (Z25.000410) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

14. Beantwoording schriftelijke vragen PvdA-GL Noodfonds energie (C - 1516)

De fractie PvdA-GL heeft op 14 februari 2025 schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot het Noodfonds Energie. Voorgesteld wordt om de beantwoording van deze schriftelijke vragen vast te stellen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluit

  1. De beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie PvdA-GL Noodfonds Energie (U25.000328) vast te stellen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

15. Aanvraagformulier nadeelcompensatie 2025

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Het begrip planschade uit de Wet ruimtelijke ordening (Wro) staat niet in de Omgevingswet. De planschaderegeling is onderdeel van de regeling nadeelcompensatie. De regeling nadeelcompensatie uit de Omgevingswet is een aanvulling op de regels in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Voor schadeveroorzakende besluiten of handelingen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, geldt overgangsrecht. Gelet op deze wijziging wordt de informatie op de Zuidplas.nl website aangepast en dient er een nieuw aanvraagformulier conform Omgevingswet te worden vastgesteld. Op grond van de Verordening Fysieke Leefomgeving Zuidplas is het college bevoegd om het aanvraagformulier vast te stellen. Voorgesteld wordt om in te stemmen met het nieuwe aanvraagformulier. Het formulier zal na vaststelling op de Zuidplas website worden gepubliceerd op de pagina behorende bij het onderwerp nadeelcompensatie (https://www.zuidplas.nl/nadeelcompensatie-planschade).

Besluit

  1. Het aanvraagformulier nadeelcompensatie Omgevingswet 2025 (Z25.000503) vast te stellen.

Besluitenlijst college Zuidplas - 25 februari 2025

Vergaderdatum: 25 februari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Afzien verdere ruimtelijke procedure Knibbelweg 60

Onderzoek heeft uitgewezen dat een nieuwe ruimtelijke procedure voor het perceel Knibbelweg 60 niet het gewenste resultaat zal opleveren voor de herbestemming naar een reguliere woonbestemming. In het vigerende bestemmingsplan Herziening Zuidplaspolder 1 is de de bestemming Bedrijf met bedrijfswoning reeds goed bestemd. Dit bestemmingsplan (Herziening Zuidplaspolder 1) omvat ook percelen buiten de grenzen van CHW Bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 1 en 2 waardoor dit bestemmingsplan sowieso nog in werking blijft. Het is dan ook niet nodig om een nieuwe ruimtelijke procedure op te starten voor de Knibbelweg 60. Tijdens de behandeling van CHW bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 2 zijn naast de Knibbelweg 60 ook de Derde Tochtweg 9, 9a, 9b en 9c en Parallelweg Noord 14 en 16 uit de plangrenzen gehaald. Voor de laatste percelen geldt dat de onderzoeken nog lopen. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn zal er een nadere afweging plaats vinden over de eventuele ruimtelijke procedures voor die percelen

Besluit

  1. Afzien van een nieuwe ruimtelijke procedure voor de Knibbelweg 60
  2. De gemeenteraad over dit besluit te informeren via raadsinformatienota “Afzien van ruimtelijke procedure Knibbelweg 60” (Z25.000412)
  3. Reactiebrief (U25.000242) vast te stellen en deze door te geleiden naar de eigenaar van het perceel Knibbelweg 60.

2. Verordening starterslening Zuidplas 2025

Op 10 december 2024 heeft de gemeenteraad de motie 2024M103 ‘aanbieden startersleningen’ aangenomen. Het college is verzocht om een verordening op te stellen en deze aan het einde van het eerste kwartaal 2025 aan te bieden aan de raad. De verordening startersleningen gemeente Zuidplas 2025 ontvangt u met dit raadsvoorstel. Hiermee wordt de motie 2024M103 als afgedaan beschouwd.

Besluit

  1. Vaststellen van raadsvoorstel 'Verordening starterslening gemeente Zuidplas 2025' (R25.000007) en de bijbehorende verordening 'Verordening startersleningen Zuidplas 2025' (A25.000417) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

3. Beantwoording schriftelijke vragen CDA ‘Overzicht vastgoed/gronden in eigendom gemeente’

Beantwoording schriftelijke vragen CDA 'Overzicht vastgoed/gronden in eigendom gemeente’.

Besluit

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA 'Overzicht vastgoed/gronden in eigendom gemeente’ (U25.000327).

4. Kunstgrasvelden Zevenhuizen en Nieuwerkerk

Vv Nieuwerkerk en vv Groeneweg hebben al langer te maken met een tekort aan capaciteit op hun sportcomplex. Dit betekent dat hierdoor juist niet iedereen kan meedoen. En dit probleem is de laatste jaren groter geworden. Met de aanstaande renovatie van veld 2 van Nieuwerkerk en de nieuwbouw van velden in de Swanladriehoek in Zevenhuizen is er nu een gunstig moment om de veldcapaciteit voor voetbal in de gemeente Zuidplas uit te breiden.

Besluit

  1. Vaststellen van het raadsvoorstel Kunstgrasvelden Zevenhuizen en Nieuwerkerk (R24.000138) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

5. Aanvullend budget vervanging kunstgrasvelden HC De IJssel

De kunstgrasvelden 3 en 4 van HC De IJssel zijn versleten en kunnen niet langer op adequate wijze bespeeld worden. In het Beheerplan sportaccommodaties 2023 is voor in een vervanging van beide kunstgrasvelden in 2025. Het gereserveerde budget daarvoor blijkt ontoereikend.

Besluit

  1. Het raadsvoorstel Aanvullend budget vervanging kunstgrasvelden HC De IJssel (R25.000015) vaststellen en doorgeleiden naar de gemeenteraad.

6. Openstaande punten project Zevenhuizen-Zuid

Project Zevenhuizen Zuid is een ontwikkeling die in de afgelopen jaren gefaseerd tot realisatie is gekomen. De uitvoering hiervan valt onder de verantwoordelijkheid van een opgerichte CV/BV waarvan de gemeente een van de betrokken partij is. Op dit moment worden de laatste fasen gerealiseerd. In de loop van 2025 zal er worden gewerkt aan het opheffen van de CV/BV.

Besluit

  1. In te stemmen met het voorstel vanuit de CV/BV om de kosten voor het extra grondverzet in fase 1b voor rekening te nemen van de CV/BV.
  2. In te stemmen met het voorstel vanuit de CV/BV om de kosten voor de herstelwerkzaamheden van de verzakte riolering voor rekening te nemen van de CV/BV.

7. Moties en toezeggingen

De raad vraagt regelmatig een stand van zaken op openstaande moties en toezeggingen.

Besluit

  1. Akkoord te gaan met doorgeleiding aan de raad van bijgaande overzichtslijsten moties en toezeggingen (A25.000575 en A25.000576).

8. Raadsvoorstel Actualisatie Regiovisie Jeugd en Wmo

Het raadsvoorstel Actualisatie Regiovisie Jeugd en WMO is gewijzigd ten opzichte van het raadsvoorstel d.d. 21-01-2025. Het raadsvoorstel is aangepast in lijn met de beslispunten zoals geformuleerd door de gemeente Gouda.

Op 21-01-2025 waren de beslispunten als volgt geformuleerd:

  1. De regiovisie “Samen scherper aan de wind” (A21.001101) voort te zetten uiterlijk tot 1 januari 2027
  2. In 2025 de regiovisie “Samen scherper aan de wind” (A21.001101) te evalueren en te heroverwegen.

In het gewijzigde raadsvoorstel actualisatie Regiovisie Jeugd en WMO zijn de beslispunten:

  1. Gedurende de periode tot vaststellen van een nieuwe Regiovisie, uiterlijk begin 2028, de huidige Regiovisie ‘Samen scherper aan de wind’ als richtinggevend kader door te laten lopen.
  2. Het bestuur van de GR JW te verzoeken de evaluatie van de huidige Regiovisie uit te voeren, en de evaluatie samen met een voorstel voor het vervolg eind 2025 aan de raad voor te leggen

Besluit

  1. Het raadsvoorstel Actualisatie Regiovisie Jeugd en Wmo (R25.000006) opnieuw vast te stellen en door te geleiden naar de gemeenteraad.

9. Start Projectprocedure Waterstofnetwerk West-Nederland

Op 29 juni 2022 maakte voormalig minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten de plannen bekend voor de aanleg van een landelijk transportnetwerk voor waterstof. Hynetwork kreeg als dochteronderneming van Gasunie de opdracht het waterstofnetwerk in Nederland aan te leggen en daarna ook de rol van beheerder van het waterstofnetwerk op zich te nemen. Met een brief kondigt het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) nu aan dat gestart wordt met de projectprocedure ten behoeve van het waterstofnetwerk West-Nederland. Middels bijgevoegde informatienota wordt de raad.

Besluit

  1. Vast te stellen van de informatienota Start Projectprocedure Waterstofnetwerk West-Nederland(Z25.000443) en deze inclusief bijlage door te geleiden naar de raad.

10. Vaststelling VVGB Middelweg 32 Moordrecht

Voor het perceel Middelweg 32 te Moordrecht is door de eigenaar van het perceel een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een woon-zorgcomplex met 36 studio’s voor de opvang van cliënten. Op 8 oktober 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met de ontwerp verklaring van geen bedenkingen. Ook heeft de gemeenteraad ingestemd het afgeven van de definitieve verklaring van geen bedenkingen te mandateren aan het college, mits er geen zienswijzen zijn ingediend. Er zijn geen zienswijzen ingediend op het ontwerpbesluit, waardoor het college bevoegd is de definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Besluit

  1. Een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het verlenen van de omgevingsvergunning Middelweg 32 te Moordrecht;
  2. Vaststellen van informatienota ‘Verklaring van geen Middelweg 32 Moordrecht’ (Z25.000489) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

11. Schriftelijke raadsvragen ZZP-ers en externe inhuur

Er zijn schriftelijke raadsvragen gesteld door de fractie PvdA-GroenLinks met betrekking tot ZZP-ers en mensen op basis van inhuur. In de bijlage vind u de antwoorden op deze schriftelijke vragen. De portefeuillehouder is akkoord met de antwoorden.

Besluit

  1. Het college wordt gevraagd akkoord te gaan met de antwoorden op de schriftelijke raadsvragen van de fractie PvdA-GroenLinks;
  2. Het college wordt gevraagd akkoord te gaan met Bijlage 1 de functies waarop we ZZP-ers inhuren;
  3. Het college wordt gevraagd akkoord te gaan met Bijlage 2 de functies waarop we inhuren;
  4. Het college wordt gevraagd akkoord te gaan met Bijlage 3 kopie factuur.

Besluitenlijst college Zuidplas - 25 februari 2025 (schriftelijk)

Vergaderdatum: 25 februari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder

Afwezig

  • D.A. de Haas – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Vaststellen memo presidium Verzoek om inplanning Extra PC Samenleving Visietrajecten Samenleving

Op 11 februari heeft het Presidium besloten de raadsbehandeling van vier trajecten te verplaatsen tot na het zomerreces. Er is verzocht om behandeling in de programmacommissie plaats te laten vinden voor het zomerreces. Deze memo doet het verzoek aan het presidium om de volgende stukken op 2 juli te agenderen: (1) de integrale visie sociaal en maatschappelijk domein, (2) de visie maatschappelijke voorzieningen, (3) de herijking van de cultuurvisie en (4) de herijking van het subsidiebeleid.

Beslispunten

  1. Vast te stellen van de memo aan het presidium "Verzoek om Inplanning Extra PC Samenleving Visietrajecten Samenleving" (Z25.000552) en deze door te geleiden naar het presidium.

Besluitenlijst college Zuidplas - 18 februari 2025

Vergaderdatum: 18 februari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. BOPA - Adviesrecht aanvraag omgevingsvergunning Rottekade 2a - ZVH - tijdelijke realisatie onderhoudsloods

Door de eigenaar van het perceel Rottekade 2a te Zevenhuizen is een tijdelijke aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een onderhoudsloods op de jachthaven Rottemeren. Op grond van het besluit van de gemeenteraad inzake adviesrecht voor de gemeenteraad bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten wordt de raad gevraagd een advies te geven ten behoeve van de aanvraag. Geadviseerd wordt de raad in het kader van bindend adviesrecht te vragen medewerking te verlenen aan de gevraagde tijdelijke ontwikkeling.

Besluit

  1. Het raadsvoorstel ‘Adviesrecht aanvraag omgevingsvergunning Rottekade 2a - ZVH – tijdelijke realisatie onderhoudsloods’ (R25.000010) ter besluitvorming aan de raad voor te leggen;
  2. Geheimhouding opleggen op bijlage A25.000532 op grond van artikel 5.1 lid 2 sub f Wet open overheid.

2. Decembercirculaire 2024

De decembercirculaire 2024 informeert ons over de middelen die we vanuit het Rijk uit het gemeentefonds kunnen ontvangen.

Besluit

  1. Vast te stellen van raadsinformatienota Decembercirculaire 2024 (Z25.000148) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

3. Beantwoording C1486 en informatienota

Beantwoording van de schriftelijke vragen (C1486) van PvdA-GroenLinks over de stand van zaken van het Posthuis in Moordrecht en informeren van de gemeenteraad middels een informatienota

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen (C1486) van PvdA-GroenLinks over de stand van zaken van het Posthuis in Moordrecht (U25.000081). 
  2. Vast te stellen van de informatienota (Z25.000374) en deze door te geleiden naar de raad

4. Beantwoording schriftelijke vragen PvdA-GL werven medewerkers via lokale media

Beantwoording van de vragen aan het college over werven van medewerkers voor de gemeente via lokale media.

Besluit

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van PVDA-GL over werven van medewerkers voor de gemeente via lokale media (U25.000208) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

5. Startnotitie Groenvisie

Het college heeft op 2024-07-09 de bestuursopdracht gegeven voor het opstellen van een groenstructuurplan. Een stap in het proces naar het opstellen van een integrale en samenhangende visie op het groen is het aanbieden en vaststellen van een startnotitie. De startnotitie geeft de raad de gelegenheid om voorafgaand aan het visietraject input te leveren. De raad wordt gevraagd om een reactie ten aanzien van de uitgangspunten. Die uitgangspunten vormen bouwstenen voor de verdere uitwerking van de Groenvisie. In de begroting en in het PRO is het woord groenstructuurplan gebruikt. Nader onderzoek naar wat de vraag is heeft als resultaat dat dat wat nodig is meer een visie is. Vanaf nu zal de naam groenvisie worden gebruikt.

De participatienota wordt niet samen met de startnotitie aangeboden. De opzet van de participatie wordt een onderdeel van de uitvraag aan de opdrachtnemer. De wens is om op basis van de concept visie te participeren dus is een concept versie van de groenvisie nodig als onderlegger voor de participatie. Deze zomer worden er besluiten genomen over de bezuinigingen. In de groenvisie zal aandacht worden besteed aan de financiering van groen en aan het afstemmen van geldstromen binnen de gemeente. De verwachting is dat hiermee geldstromen effectiever worden benut, geldstromen scherper in beeldkomen en andere belanghebbenden beter in beeld komen.

Besluit

  1. Het raadsvoorstel Startnotitie Groenvisie (R25.000013) vast te stellen en door te geleiden naar de Gemeenteraad.

6. Voortgangsrapportage Opgave Ontwikkeling Middengebied | T3 2024

Het college wordt gevraagd in te stemmen met de Voortgangsrapportage Opgave Ontwikkeling Middengebied | T3 2024 inclusief bijlagen, en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluit

  1. Vast te stellen van “Oplegnotitie | Voortgangsrapportage Opgave Ontwikkeling Middengebied | T3 2024” (Z24.003109) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.
  2. Geheimhouding opleggen op Z25.000134 op grond van artikel 87 van de Gemeentewet jo. artikel 5.1 lid 2 sub b van de Wet open overheid (Woo).

7. Correctie in bijlage begrotingswijziging toetreding RBG

Op 11 februari 2025 heeft het college ingestemd met raadsvoorstel R24.000152 over de toetreding tot 
de Regionale Belastinggroep. Helaas is gebleken dat een begrotingswijziging, een bijlage behorend bij het raadsvoorstel, een technische fout bevatte. Het college wordt verzocht om deze gewijzigde bijlage nogmaals vast te stellen en te verzenden naar de raad. De inhoud van het raadsvoorstel en de daarin opgenomen financiële gegevens, wijzigen niet.

Besluit

  1. Vaststellen van de Begrotingswijziging toetreding Zuidplas tot GR RBG per 1-1-2026 (A25.000395) en deze door te geleiden naar de raad, als bijlage bij het raadsvoorstel Toetredingsverzoek tot gemeenschappelijke regeling Regionale Belasting Groep (R24.000152).

8. Project inzicht en wendbaarheid

Het Project Inzicht en wendbaarheid heeft tot het informatiepakket geleid waarin mogelijke heroverwegingen zijn opgenomen.

Besluit

  1. Het informatiepakket Project Inzicht en wendbaarheid (A25.000552) door te geleiden ten behoeve van de raad.

Besluitenlijst college Zuidplas - 11 februari 2025

Vergaderdatum: 11 februari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Vaststellen bestemmingsplan 's-Gravenweg 318-334 in Nieuwerkerk aan den IJssel"

Met het bijgevoegde raadsvoorstel wordt voorgesteld het bestemmingsplan "'s-Gravenweg 318-334 in Nieuwerkerk aan den IJssel" vast te stellen.

Besluit

  1. In te stemmen met het raadsvoorstel ‘Vaststellen bestemmingsplan 's-Gravenweg 318-334 in Nieuwerkerk aan den IJssel” (R24.000146) en door te geleiden naar de raad;
  2. Geheimhouding op te leggen op de bijlage ‘adresgegevens indieners zienswijzen’ (A24.002905) op grond van artikel 87 van de Gemeentewet jo. Artikel 5.1 lid2 sub e van de Wet Open overheid (Woo)

2. Informatienota update Nieuwerkerk Noord januari 2025

In december 2024 heeft de gemeenteraad het college verzocht om een stand van zaken rondom het proces naar een toekomstperspectief voor Nieuwerkerk Noord. 
Het college wordt gevraagd in te stemmen met de inhoud van de informatienota en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluit

  1. Instemmen met de inhoud van de informatienota (Z24.003142) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

3. Samenwerkingsovereenkomst scheidingsplein

Op 01-10-2024 heeft u het lokale uitvoeringsplan Huiselijk Geweld & Kindermishandeling vastgesteld. De voorliggende samenwerkingsovereenkomst is een voortvloeisel van dit uitvoeringsplan. Eén van de grootste uitdagingen in de jeugdzorg op dit moment zijn complexe echtscheidingen. We signaleren dat jongeren met gescheiden ouders vaak doorstromen naar (gespecialiseerde) jeugdzorg of een beschermingsmaatregel opgelegd krijgen vanuit de jeugdwet. Dit terwijl het probleem eigenlijk bij de ouders ligt. Het Scheidingsplein is een samenwerking van 19 gemeenten met als doel complexe scheidingen te voorkomen, zodat kinderen daar zo min mogelijk schadelijke negatieve gevolgen van ondervinden. De kosten voor het Scheidingsplein zijn opgenomen en gedekt binnen het vastgestelde lokale uitvoeringsplan Huiselijk Geweld & Kindermishandeling (A24.001565). Het college wordt voorgesteld een samenwerkingsovereenkomst Scheidingsplein aan te gaan, om de 
structurele borging van het Scheidingplein binnen de deelnemende gemeentelijke organisaties te waarborgen.

Besluit

  1. De samenwerkingsovereenkomst Scheidingsplein (A25.000465) vast te stellen.

Besluit van de  burgemeester

  1. De clustermanager Beleid, Samenleving & Bestuursadvies te mandateren om de samenwerkingsovereenkomst Scheidingsplein namens de gemeente Zuidplas te ondertekenen.

4. Tekst wijziging gemeenschappelijke regeling hecht

Op 29 december 2024 heeft Hecht de 18 deelnemende gemeenten een definitieve tekst aangeboden van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Hecht. Zij verzoekt de gemeenten, conform artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr), in te stemmen met deze gewijzigde versie, nadat daarvoor toestemming is verkregen van de 18 gemeenteraden

Besluit

  1. De voorgestelde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Hecht (A25.000214) vast te stellen.
  2. Het dagelijks bestuur van Hecht hierover te informeren via een reactiebrief (U25.000167)

5. Afhandeling motie 232 transformatie Nijverheidcentrum Zevenhuizen

In Motie 232 met kenmerk Z21.002137 heeft de gemeenteraad het college verzocht om verschillende toekomstscenario’s van (de bedrijven op) het Nijverheidscentrum te Zevenhuizen nader te onderzoeken. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden en is middels een taxatie onderbouwd. In de informatienota wordt tevens aandacht gegeven aan het vervolgtraject. Het college wordt gevraagd in te stemmen met de inhoud van de informatienota en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluit

  1. Vast te stellen de informatienota ‘Afhandeling motie 232 transformatie Nijverheidcentrum Zevenhuizen’ (Z24.002666) en deze door te geleiden naar de raad.

6. C 1495 Schriftelijke vragen Fractie SP Jaarbrief Wonen 2022-2023_E25.000133

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de fractie van de SP is er een uitgaande brief opgesteld met de beantwoording van de vragen over de Jaarbrief Wonen 2022-2023.

Besluit

  1. Akkoord te gaan met de uitgaande brief Beantwoording schriftelijke vragen Fractie SP Jaarbrief Wonen 2022-2023 (U25.000240) en deze door te geleiden aan de raad.

7. Intentieovereenkomst aankoop woning Middelweg 3 in Moordrecht

Voorgesteld wordt een intentieovereenkomst aan te gaan met de eigenaren van Middelweg 3, Moordrecht. De intentieovereenkomst betreft een procesafspraak om te komen tot een minnelijke verwerving van het volledige perceel van de woonboerderij aan de Middelweg 3 in Moordrecht. De overeenkomst biedt mogelijkheden voor beide partijen om bij het ontbreken van voortgang de overeenkomst op te zeggen en indien in de toekomst noodzakelijk onteigening toe te passen. Het te nemen besluit tot het aangaan van deze intentieovereenkomst is een bevoegdheid van Burgemeester en wethouders, een en ander op grond van de Gemeentewet artikel 160 1e lid.

Besluit

  1. De bijgevoegde intentieovereenkomst (Z25.000094) aan te gaan met eigenaren van de woonboerderij Middelweg 3 in Moordrecht inzake het proces om onder opschortende voorwaarden te komen tot de minnelijke verwerving van de gehele woonboerderij.

Besluit van de burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan wethouder D.A. de Haas om de intentieovereenkomst te ondertekenen

Besluitenlijst college Zuidplas - 6 februari 2025

Vergaderdatum: 6 februari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Vaststellen wijzigingsverordeningen OZB en RZB 2025

In de collegevergadering van 14 januari 2025 is een voorstel aan de raad behandeld betreffende het vaststellen van de definitieve tarieven OZB en RZB geldend voor 2025 en het vaststellen van de wijzigingsverordeningen geldend voor 2025 waarin deze tarieven en wijzigingen op grond van de
aanpassingen door de VNG van de modelverordeningen zijn opgenomen. Bijgevoegd treft u een nieuw raadsvoorstel aan met gewijzigde definitieve OZB en RZB tarieven 2025 voor de categorie niet-woningen. De tarieven voor de woningen zijn gelijk gebleven. Naar aanleiding van de controle van de Waarderingskamer op de waardering van de niet-woningen (op 24 en 31 januari 2025) zijn aanpassingen doorgevoerd die effect hebben op de totale woz-waarde van de nietwoningen. In uw collegevergadering van 4 februari jl. heeft u hierover een besluit genomen echter daarbij was uitgegaan van een onjuiste totale woz-waarde voor de categorie niet-woningen. De totale woz-waarde voor de niet-woningen is opnieuw bepaald en dat resulteert in nieuwe ozb tarieven 2025 voor niet woningen Dat wordt in dit besluit hersteld.

Besluit

  1. Akkoord met doorgeleiding van bijgaand raadsvoorstel R25.000003 naar de raad

Besluitenlijst college Zuidplas - 4 februari 2025

Vergaderdatum: 4 februari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Participatieplan gebiedspaspoort Nieuwerkerk aan den IJssel

De gemeente doet aan participatie. Dus ook bij het opstellen van een plan voor gebiedspaspoort Nieuwerkerk aan den IJssel. Artikel 4 lid 1 van de verordening Participatie van de gemeente Zuidplas stelt dat het bestuursorgaan bij de start van elke participatieprocedure vaststelt op welke manier participatie wordt toegepast en maakt dit besluit bekend op de voor die participatieprocedure geschikte wijze. Daarnaast ligt ook de informatienota aan de raad voor. In deze informatienota deelt het college met de raad de aanpak voor het Gebiedspaspoort Nieuwerkerk aan den IJssel.

Besluit

  1. Vaststellen van de participatienota gebiedspaspoort Nieuwerkerk aan den IJssel
  2. Vaststellen van de informatienota en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad

2. Schriftelijke vragen CDA inzake dienstverlening Qbuzz

Politieke partij CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwaliteit van de dienstverlening door de nieuwe OV-concessiehouder Qbuzz

Besluit

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA over de kwaliteit van de dienstverlening door de nieuwe OV-concessiehouder Qbuzz (U25.000014) en deze akkoord bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad

3. Schriftelijke vragen CDA inzake treinstops Nieuwerkerk aan den IJssel

Politieke partij CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over het aantal treinstops in Nieuwerkerk aan den IJssel.

 Besluit

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA over het aantal treinstops in Nieuwerkerk aan den IJssel (U25.000013) en deze akkoord bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

4. Beantwoording raadsvragen kerstbomen

Namens de fractie CDA Zuidplas zijn er op 11 december 2024 vragen gesteld met onderwerp “stoppen met kerstbomen??” en op 12 december 2024 met onderwerp “rectificatie over bezuinigingen in de openbare ruimte”. In de bijlage vindt u de beantwoording hiervan.

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie CDA Zuidplas met onderwerp “stoppen met kerstbomen??”.
  2. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie CDA Zuidplas met onderwerp “rectificatie over bezuinigingen in de openbare ruimte”.

5. Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan Verlengde Molengangenpad

Eind 2023 heeft het ontwerpbestemmingsplan Verlengde Molengangenpad ter inzage gelegen. In deze periode zijn in totaal 9 zienswijzen ingediend, evenals 1 overlegreactie van de wettelijke overlegpartners. De zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan, wel zijn er enkele ondergeschikte ambtelijke wijzigingen doorgevoerd. Het bestemmingsplan is inmiddels klaar voor besluitvorming, waarvoor voorliggend raadsvoorstel is opgesteld. Om dit op goede wijze aan de raad aan te bieden wordt voorafgaand daaraan aan het college de realisatieovereenkomst voorgelegd. Deze realisatieovereenkomst is noodzakelijk voor de onderbouwing van de uitvoerbaarheid van het Verlengde Molengangenpad.

Besluit

  1. In te stemmen met de realisatieovereenkomst Verlengde Molengangenpad (A24.001870)
  2. In te stemmen met het raadsvoorstel ‘Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan “Verlengde Molengangenpad” (R24.000104) en het bestemmingsplan door te geleiden naar de raad;
  3. Geheimhouding op te leggen op de bijlage ‘adresgegevens indieners zienswijzen’ (A24.002014) op grond van artikel 87 van de Gemeentewet jo. Artikel 5.1 lid2 sub e van de Wet open overheid (Woo)

Besluit van de  burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan wethouder D.A. de Haas om de realisatieovereenkomst Verlengde Molengangenpad (Z24.002171) te ondertekenen.

6. Doorontwikkeling Perspectief Ruimtelijke Opgaven (PRO)

Bij de raadsbehandeling van het Perspectief Ruimtelijke Opgaven (PRO) op 9 juli 2024 kreeg het college complimenten, maar kwamen diverse fracties ook met suggesties voor een doorontwikkeling. Wethouder De Haas heeft toegezegd om het PRO te evalueren en de gewenste doorontwikkeling te onderzoeken, waarbij ook de signalen uit de gemeenteraad worden betrokken. Doel is om met ingang van 2025 de drie hoofdonderdelen van het PRO (het strategische deel, de voortgangsrapportages en de financiële verantwoording) op een aantrekkelijkere wijze aan te bieden. De beoogde nieuwe opzet komt niet alleen de behoefte van de gemeenteraad ten goede, maar ook de doelstellingen van het college en de ambtelijke organisatie.

Besluit

  1. Instemmen met de nieuwe opzet van het PRO, conform het voorkeursscenario in dit B&W-advies.
  2. Instemmen met de (verdere) ambtelijke voorbereidingen om de nieuwe opzet van het PRO met ingang van 2025 van kracht te laten worden.

7. Verzoek van aanpassing planning visietrajecten sociaal en maatschappelijk domein

Eind 2024 en begin 2025 heeft de gemeenteraad op verschillende momenten ingestemd met vier startnotities. Het betreft de startnotities voor de (1) integrale visie op het sociaal en maatschappelijk domein, (2) de visie maatschappelijke voorzieningen, (3) de herijking cultuurvisie en (4) de herijking van het subsidiebeleid. Het presidium wordt via de memo verzocht om de planning voor de vaststelling van de vier trajecten gelijk te trekken. Concreet wordt verzocht om voor de vier trajecten de volgende planning te hanteren: 1 april PC Samenleving (tussenstand bespreken), gemeenteraad 3 juni (opiniërend) en gemeenteraad 24 juni (besluitvormend). In de memo wordt dit verzoek nader toegelicht.

Besluit

  1. De memo vast te stellen en door te geleiden aan het presidium.

8. Toetredingsverzoek tot gemeenschappelijke regeling Regionale Belasting Groep

De huidige manier van werken bij het team Belastingen, met een klein vast team met een beperkte formatie in een zeer krappe arbeidsmarkt, is erg uitdagend om het belastingproces op een kwalitatief verantwoorde manier toekomstbestendig uit te kunnen voeren. Daarom is in 2024, op basis van een intentieverklaring eind 2023, een verkenningsonderzoek door KokxDeVoogd uitgevoerd naar aanslui-ting bij belastingsamenwerking de RBG (Regionale Belastinggroep, www.derbg.nl). Destijds zijn ook gesprekken gevoerd met de belastingsamenwerking SVHW maar deze partij heeft aangegeven dat pasna 2027 er ruimte is voor een nieuwe toetreder. Daarmee is de SVHW geen reële optie om dit belangrijke kritische proces op korte termijn te borgen.  In het rapport van KokxDeVoogd is geconcludeerd dat op niet-kwalitatieve aspecten er geen belem-meringen lijken te bestaan voor toetreding van Zuidplas tot de RBG. Voorts is geconcludeerd dat Zuidplas in 2024 nog niet voldoet aan het uitgangspunt van de RBG ‘schoon door de poort’ voor het onderdeel woz-administratie ofwel een overdracht van kwalitatief goede data van Zuidplas aan de RBG. Daarom is de beoogde toetredingsdatum doorgeschoven van 1 januari 2025 naar 1 januari 2026. De uit te besteden taken betreffen voornamelijk uitvoerende en operationele taken. Door te kiezen voor uitbesteding aan de RBG blijft de gemeente Zuidplas zich concentreren op haar kerntaken, met name de beleidsmatige aspecten van belastingheffing en -inning. De RBG fungeert als een gespecialiseerde uitvoeringsorganisatie die verantwoordelijk is voor de operationele taken op het gebied van belastingen. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen beleidsvorming en uitvoering. In de raadsinformatienota’s van mei en december 2024 (Z24.002874) is aangegeven dat naaraanleiding van een onderzoek van de Waarderingskamer (maart 2024) gebleken is dat op het waarderingsproces een forse inhaalslag nodig is. Daar is in 2024, in samenwerking met de RBG, mee begonnen en dat zal doorlopen naar 2025. Dit is nodig zodat Zuidplas per 1 januari 2026 kan toe treden tot de RBG. Daarvoor zal in 2025 eenmalig een aanvullend budget nodig zijn van € 1 miljoen voor het verbeteren van met name de woz-administratie. Dit bedrag is benodigd om zowel de reguliere werkzaamheden evenals het wegwerken van achterstanden in de aanslagoplegging uit te kunnen voeren. Voorts dienen herstelwerkzaamheden uitgevoerd te worden om ‘schoon door de poort’ richtingde RBG te kunnen. Op deze manier wordt in één keer doorgepakt. Voorgesteld wordt het aanvullende bedrag ten laste te brengen van de algemene reserve.

Toetreding tot de RBG levert naast kwalitatieve voordelen ook financiële voordelen op. De directe besparing bedraagt vanaf 2026 € 4.000 en dat loopt op naar een structurele besparing van € 111.000. Deze laatste besparing hangt samen met de -op termijn- vervallende licentiekosten van de belasting-applicatie.

Besluit

  1. Akkoord met doorgeleiding van bijgaand raadsvoorstel R24.000152 'toetredingsverzoek tot gemeenschappelijke regeling Regionale Belasting Groep' naar de raad.

9. Warmte Koude Systeem Cortelande

De gemeente heeft als gevolg van (aanstaand) Wet collectieve warmte (WcW) de regie in het organiseren danwel ontwikkelen van een collectieve warmte- en koudeoplossing voor nieuwbouw van Cortelande. Het college wordt daarom gevraagd om aquathermie uit de BAL leiding(en) van Dunea, in combinatie met een warmte-koudesysteem met wko’s en warmtepompen, vast te stellen als voorkeursoplossing voor het woongebied Cortelande. Een uitgewerkte routekaart laat zien hoe te komen tot het realiseren van het collectieve warmte koude systeem Cortelande met de bijbehorendebesluitmomenten en tussenproducten. Deze routekaart ligt voor ter vaststelling en is daarmee de bestuurlijke opdracht voor alle op te leveren tussenproducten.

Besluit

  1. Vaststellen warmte koude systeem Cortelande (WKSC) als voorkeursoplossing voor woongebied Cortelande;
  2. Vaststellen van de routekaart als aanpak voor de inrichting van de gefaseerde besluitvorming voor het WKSC, waaronder;
    1. Opdracht te geven tot het opstellen van een “Ontwikkelkader warmte- koudebedrijf WKSC”;
    2. Opdracht te geven tot voorbereiden en opstellen "Samenwerkingsovereenkomst met Dunea  (Warmte & Koude)” om bron- en leveringszekerheid vast te leggen.
    3. Opdracht te geven tot voorbereiding ontwikkeling WKSC voor fase 1a en daartoe een  “Projectplan ontwikkeling WKSC” op te stellen;
    4. De raad informeren en betrekken conform routekaart, en het presidium hiervoor een  planningsvoorstel doen middels memo Z25.000335.

10. Brief aan minister van VRO

Naar aanleiding van de brief van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening (VRO), ligt een bestuurlijke reactiebrief ter instemming en verzending voor.

Besluit

  1. In te stemmen met brief U25.000205, en deze na ondertekening namens het college van B&W te verzenden aan de minister van VRO.

11. Beantwoording schriftelijke vragen C 1487

Beantwoording schriftelijke vragen van de heer Martin Damen van de fractie PvdA-GroenLinks.

Besluit

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie PvdA-GroenLinks over terugkerende klachten over water in kruipruimten van woningen in het Koningskwartier te Zevenhuizen. En door te geleiden naar de gemeenteraad (U25.000096).

12. Beantwoording schriftelijke vragen VVD - C1484 – Voortgang tweede supermarkt Zevenhuizen

Op 6 januari 2025 zijn door de heer Karreman van de VVD fractie schriftelijke vragen gesteld over de voortgang van de tweede supermarkt in Zevenhuizen. Het college wordt gevraagd in te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen en de antwoordbrief door te geleiden naar de gemeenteraad.

Besluit

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD fractie (E25.000033) met doorgeleiding van de antwoordbrief met kenmerk U25.000213.

13. Vaststellen wijzigingsverordeningen OZB en RZB 2025

In de collegevergadering van 14 januari 2025 is een voorstel aan de raad behandeld betreffende het vaststellen van de definitieve tarieven OZB en RZB geldend voor 2025 en het vaststellen van de wijzigingsverordeningen geldend voor 2025 waarin deze tarieven en wijzigingen op grond van deaanpassingen door de VNG van de modelverordeningen zijn opgenomen. Bijgevoegd treft u een nieuw raadsvoorstel aan met gewijzigde definitieve OZB en RZB tarieven 2025 voor de categorie niet-woningen. De tarieven voor de woningen zijn gelijk gebleven. Naar aanleiding van de controle van de Waarderingskamer op de waardering van de niet-woningen (op 24 en 31 januari 2025) zijn aanpassingen doorgevoerd die effect hebben op de totale woz-waarde van de niet-woningen.

Besluit

  1. Akkoord met doorgeleiding van bijgaand raadsvoorstel R25.000003 naar de raad.

14. Aanpassing verbeelding en regels CHW bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 2

Tijdens de opiniërende behandeling van raadsvoorstel R24.000088 op 28 januari 2025 is geconstateerd dat de verbeelding en regels van het voorliggende bestemmingsplan nog een aanpassing nodig hebben. Het betreft hier het verwerken van de uitspraak van de Raad van State ten aanzien van het Glastuinbouwgebied en een aantal woonpercelen binnen het nu nog vigerende bestemmingsplan Rode Waterparel. Deze worden met dit besluit hersteld en aan de raad aangeboden ter vervanging van (een deel van) de bijlagen van raadsvoorstel R24.000088.

Besluit

  1. In te stemmen met de aangepaste versies van A24.001865 en A24.001863 alsmede met de was/wordt lijst (A25.000443) ten aanzien van de aanpassingen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad, ter vervanging van de eerdere versies van deze documenten.

15. Technische aanpassing grens Omgevingsvisie Zuidplas 2040

In de omgevingsvisie Zuidplas 2040 omschrijft de gemeente het unieke karakter van gemeente Zuidplas. In de visie staan de ambities voor de lange termijn, tot 2040. Met de omgevingsvisie geeft de gemeente richting aan toekomstige ontwikkelingen die plaatsvinden in een veilige en gezonde fysieke leefomgeving met een goede omgevingskwaliteit voor inwoners. De omgevingsvisie Zuidplas 2040 is vastgesteld op 13 juli 2021. Tijdens de vaststelling van de omgevingsvisie is voor Cortelande en het omliggende gebied gekozen om de oude structuurvisie te behouden. Het betrof toen een technische grensaanpassing op het laatste moment. Daarmee is het gehele Middengebied (Cortelande en het omliggende gebied) buiten de begrenzing van de omgevingsvisie gehouden omwille van de toen lopende besluitvorming over WVG, Masterplan en daaropvolgend het bestemmingsplan. Tijdens het opstellen van de omgevingsvisie Zuidplas 2040 is al wel rekening gehouden met de visie op het gebied en dit is ook opgenomen in de omgevingsvisie. Hierdoor voldoet de gemeente Zuidplas nog niet aan de wettelijke vereisten van de Omgevingswet. De Omgevingswet schrijft voor dat iedere gemeente voor 1 januari 2027 een gebiedsdekkende omgevingsvisie heeft welke online gepubliceerd is volgens de landelijke standaarden. De technische grenscorrectie voor de omgevingsvisie Zuidplas 2040 wordt aan de raad aangeboden ter vaststelling om zo te voldoen aan de Omgevingswet en zonder tijdsdruk te kunnen werken aan een geactualiseerde Omgevingsvisie en koers voor Zuidplas.

Besluit

  1. Het raadsvoorstel R25.000012 voor de vaststelling van de technische actualisatie van de Omgevingsvisie Zuidplas 2040 (A21.000929) voor het gehele grondgebied van de gemeente Zuidplas ter besluitvorming door te geleiden naar de gemeenteraad.

16. Vaststelling VVGB Kortenoord 1 Nieuwerkerk aan den IJssel

Door de eigenaar van het perceel Kortenoord 1 te Nieuwerkerk aan den IJssel is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het realiseren van een vrijstaande woning ter vervanging van de bestaande horecafunctie. Uit haalbaarheidsanalyses is gebleken dat behoud van de horecafunctie op deze locatie financieel niet rendabel is, waarna de mogelijkheden tot transformatie naar een woonfunctie zijn onderzocht. Op 5 november 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met de ontwerp verklaring van geen bedenkingen. Ook heeft de gemeenteraad ingestemd het afgeven van de definitieve verklaring van geen bedenkingen te mandateren aan het college, mits er geen zienswijzenzijn ingediend. Er zijn geen zienswijzen ingediend op het ontwerpbesluit, waardoor het college bevoegd is de definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Besluit

  1. Een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het verlenen van de omgevingsvergunning Kortenoord 1 Nieuwerkerk aan den IJssel;
  2. Vaststellen van informatienota ‘verklaring van geen bedenkingen Kortenoord 1 Nieuwerkerk aan den IJssel’ (Z25.000258) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

17. Raamovereenkomst soortenmanagementplan Middengebied

Voor de opgave Middengebied is voor het opstellen en uitvoeren van de benodigde onderzoeken voor het soortenmanagementplan(SMT) voor het Middengebied (Cortelande) fase 1 behoefte aan de diensten van een extern bedrijf. De gemeente Zuidplas wil de gebiedsontwikkeling en woningbouwopgave in het Middengebied soepel laten verlopen, met behoud en verbetering van de biodiversiteit. Dit wil de gemeente onder meer mogelijk maken door tijdig maatregelen te nemen ten gunste van de instandhouding van verschillende soortgroepen. Gelet op de aard en omvang van de uit te voeren opdracht is middels een Europese openbare aanbestedingsprocedure de opdracht kenbaar gemaakt aan potentiële marktpartijen (geschatte waarde is > 221.000 excl. BTW). Momenteel is er binnen de gemeente een aanbesteding SMT in voorbereiding voor het bestaande (bebouwd) gebied. De scope van de aanbesteding is gemeente breed exclusief het Middengebied. Er is voor deze aanbesteding (uitvraag-gunning-opdracht-gebiedsinventarisatie) geen raakvlak met de door het Middengebied uitgevoerde Europese aanbestedingsprocedure. In het voorbereidend traject is afstemming gezocht met team duurzaamheid. Een vertegenwoordiger was lid van de selectiecommissie in deze aanbesteding voor het Middengebied

Besluit

  1. In te stemmen met het sluiten van de raamovereenkomst (het resultaat is van de Europese aanbestedingsprocedure) met Ecoresult BV. Met een looptijd van 2 jaar met een optie, eenzijdig uit te oefenen door Opdrachtgever, tot verlenging van deze Raamovereenkomst onder gelijkblijvende voorwaarden met één (1) keer een periode van één jaar.

Besluit van de burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan de Opgavemanager Middengebied Zuidplaspolder, M. van Lente, om de raamovereenkomst met Ecoresult BV. te ondertekenen.

Besluitenlijst college Zuidplas - 28 januari 2025

Vergaderdatum: 28 januari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

Door de PvdA-GroenLinks zijn op 6 januari 2025 schriftelijke vragen (E25.000047) gesteld over de gerechtelijke uitspraak inzake de geweigerde omgevingsvergunning van Tomatenkwekerij en verpakker Tas. In de bijlage (U25.0000360) worden deze vragen beantwoord.

Besluit

  1. Vast te stellen van de beantwoording (U25.000036) en deze door te geleiden naar de raad.

2. Participatienota visie- en beleidstrajecten sociaal en maatschappelijk domein

Voor het opstellen van de verschillende visie- en beleidstrajecten binnen het sociaal en maatschappelijk domein worden maatschappelijke partners en inwoners uitgenodigd om te participeren. Volgens artikel 4 Participatieprocedure van de ‘Verordening inspraak en participatie gemeente Zuidplas 2023’ stelt het bestuursorgaan (het college van B&W) bij de start van elke participatieprocedure vast op welke manier participatie wordt toegepast en maakt dit besluit bekend op de voor die participatieprocedure geschikte wijze. Nadat de participatienota is vastgesteld, wordt deze ter informatie naar de raad gestuurd.

Besluit

  1. De participatienota visie- en beleidstrajecten sociaal en maatschappelijk domein (Z24.002793) vast te stellen.
  2. De raadsinformatienota participatie visie- en beleidstrajecten sociaal en maatschappelijk domein (Z25.000167) vast te stellen en door te geleiden naar de gemeenteraad.

3. Brief nieuwe erfpachtovereenkomst met Stichting Beheer Scouting Nieuwerkerk

De huidige erfpachtovereenkomst met Stichting Beheer Scouting Nieuwerkerk aan den IJssel (hierna: Scouting Nieuwerkerk) voor het perceel gelegen aan de Schielandweg 98 en 98a in Nieuwerkerk aan den IJssel is op 31 december 2019 verlopen. Voor het gebruik van dit perceel betaalt Scouting Nieuwerkerk een symbolisch bedrag. Volgens wet- en regelgeving is de gemeente verplicht om marktconforme erfpachtcanonbedragen in rekening te brengen. In dat kader is het nodig om zo snel mogelijk een nieuwe erfpachtovereenkomst op te stellen. De gesprekken hierover met de stichting lopen echter al enkele jaren. Om dat proces te versnellen en om tot een concreet resultaat te komen, wordt voorgesteld bijgevoegde brief te versturen naar Scouting Nieuwerkerk.

Besluit

  1. De brief aan Stichting Beheer Scouting Nieuwerkerk aan den IJssel vast te stellen en deze door te geleiden

4. Participatieplan visie Ringvaart

In 2025 gaat de visievorming Ringvaart als project van start. Voor het opstellen van de visie is aan Strootman Landschapsarchitecten de opdracht gegund. De komende zes maanden gaan we intensief samenwerken om een visie op te stellen. Onderdeel van de visie is uiteraard ook participatie. In dit collegeadvies wordt de participatienota ter goedkeuring voorgelegd. Het college neemt kennis van het bijbehorende participatieplan en de startnotitie.

Besluit

  1. Vaststellen van de participatienota (A25.000150) voor de Visie Ringvaart.

5. Actuele stand van zaken moties en toezeggingen

Tijdens de raadsvergadering van 5 november 2024 is er verzocht om een actuele stand van zaken over een aantal moties en toezeggingen. In deze raadsinformatienota leest u de meest actuele stand vanzaken over deze onderwerpen. In maart 2025 zal de nieuwe lijst met moties & toezeggingen aan de raad worden aangeboden. Hierin zullen de updates uit deze raadsinformatienota ook worden verwerkt.

Besluit

  1. Vaststellen van informatienota Actuele stand van zaken moties en toezeggingen (Z25.000064) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

6. Benoeming Functionaris Gegevensbescherming

De huidige Functionaris Gegevensbescherming (FG) de heer M. Boon zal per 1 maart 2025 stoppen in zijn functie als Functionaris Gegevensbescherming. Op grond van artikel 37, eerste lid van de AVG en artikel 36, eerste lid van de Wet Politiegegevens (Wpg) is de aanwijzing van een Functionaris Gegevensbescherming verplicht wanneer het gaat om verwerking van persoonsgegevens door een bestuursorgaan van een gemeente. Derhalve dient mevrouw Straver per 1 maart 2025 door de burgemeester, het college en de gemeenteraad benoemd te worden als Functionaris Gegevensbescherming.

Besluit

  1. De benoeming van de heer M. Boon als Functionaris Gegevensbescherming met ingang van 1 maart 2025 in te trekken.
  2. Met ingang van 1 maart 2025 mevrouw S. Straver te benoemen als Functionaris Gegevensbescherming.
  3.  Vaststellen van het raadsvoorstel (R25.000014) en doorgeleiden naar de gemeenteraad.
  4. Door middel van bijgaand memo het presidium (Z25.000166) te verzoeken het raadsvoorstel te agenderen voor de raadsvergadering van 11 februari 2025.

Besluit van de burgemeester

  1. De benoeming van de heer M. Boon als Functionaris Gegevensbescherming met ingang van 1 maart 2025 in te trekken. 
  2. Met ingang van 1 maart 2025 mevrouw S. Straver te benoemen als Functionaris Gegevensbescherming.

7. Benoeming De Koeienstal Zevenhuizen als vaste trouwlocatie

De eigenaar van de locatie de Koeienstal, Zuideinde 14 in Zevenhuizen heeft de gemeente verzocht om vaste trouw locatie te mogen worden.

Besluit

  1. De locatie De Koeienstal, gelegen aan de Zuideinde 14 in Zevenhuizen, aan te wijzen als huis der gemeente voor het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen. (A25.000168)

8. Overeenkomsten grondonderzoek Middengebied

Voor de opgave Middengebied is behoefte aan een raamovereenkomst en een wachtkamerovereenkomst met een extern bedrijf die de benodigde specifieke onderzoeken uitvoert naar de samenstelling van de ondergrond (geotechnisch onderzoek). Met als doel inzicht te krijgen in de samenstelling van de ondergrond: (zand, klei, veen, leem, etc.), laagdikten, draagkracht, stabiliteit, grondwaterstanden en overige basiseigenschappen van de aangetroffen bodem- en grondlagen. Gelet op de aard en omvang van de uit te voeren opdracht is middels een Europese openbare aanbestedingsprocedure de opdracht kenbaar gemaakt aan marktpartijen (geschatte waarde is > 221.000 excl. BTW).

Besluit

  1. In te stemmen met het sluiten van de raamovereenkomst met Fugro Land BV. Met een looptijd van 3 jaar met een optie, eenzijdig uit te oefenen door Opdrachtgever, tot verlenging van deze Raamovereenkomst onder gelijkblijvende voorwaarden met één (1) keer een periode van één jaar
  2. In te stemmen met het sluiten van een wachtkamerovereenkomst met Socotec Geotechnics B.V. Meteen looptijd van één jaar.

Besluit van de burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan de Opgavemanager Middengebied Zuidplaspolder, M. van Lente, om de raamovereenkomst met Fugro Land NL BV en de wachtkamerovereenkomst met Socotec Geotronics B.V. te ondertekenen.

Besluitenlijst college Zuidplas - 23 januari 2025

Vergaderdatum: 23 januari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Geheimhouding opleggen op A25.000312

Het college wordt gevraagd geheimhouding op te leggen, zodat deze informatie verstrekt kan worden de gemeenteraad.

Besluit

  1. Geheimhouding op te leggen op A25.000312 op grond van artikel 87 van de Gemeentewet jo. artikel 5.1 lid 2 sub b van de Wet open overheid (Woo).

Besluitenlijst college Zuidplas - 21 januari 2025

Vergaderdatum: 21 januari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Stand van zaken herziening Zuidplas aardgasvrij

Het college wordt geadviseerd om de gemeenteraad te informeren over de voortgang van Zuidplas aardgasvrij. De raadsinformatienota volgt op de informatienota van 9 juli jl. waarin een herziening van de aanpak werd aangekondigd. De herziening heeft een andere aanpak opgeleverd, namelijk het opstellen van een handelingsperspectief voor inwoners. Dit handelingsperspectief loopt voor op de wijkuitvoeringsplannen welke voorlopig vertraagd zijn vanwege het ontbreken van belangrijke informatie vanuit het Rijk. Op 17 december 2024 is een eerdere versie van deze raadsinformatienota aan u voorgelegd. Deze is aangehouden met het verzoek om de landelijke context te schetsen en aanvullende informatie te verwerken naar aanleiding van de informele bijeenkomst over de warmtetransitie op 17 december 2024. De raadsinformatienota is op basis hiervan aangepast. De onderdelen die zijn gewijzigd of toegevoegd, zijn geel gearceerd.

Besluit

  1. Vaststellen van de raadsinformatienota “Stand van zaken herziening Zuidplas aardgasvrij” (Z24.002727) en deze doorgeleiden naar de gemeenteraad.

2. Project Nieuwbouw scholen wijk Zuidplas

In de vergadering van 18 juni 2024 heeft de gemeenteraad besloten de participatieniveaus voor de tijdelijke locaties van de basisscholen Gideon, Wingerd en PWA in de wijk Zuidplas, en voor het ontwerp van deze definitieve scholen te willen vaststellen. In bijgaand raadsvoorstel worden de participatieniveaus toegelicht.

Besluit

  1. Vaststellen raadsvoorstel participatieniveaus Nieuwbouw scholen wijk Zuidplas (R24.000150) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad;
  2. Vaststellen participatienota tijdelijke huisvesting Nieuwbouw scholen wijk Zuidplas (Z24.003090), onder voorbehoud van vaststellen participatieniveau door de gemeenteraad;
  3. Vaststellen participatienota ontwerp Nieuwbouw scholen wijk Zuidplas (Z24.003088), onder voorbehoud van vaststellen participatieniveau door de gemeenteraad.

3. Ondertekenen overeenkomst Clazing

Exportslachterij Clazing B.V. (hierna Clazing) heeft op 1 september 2023 een brief gestuurd aan de gemeente met het verzoek tot uitwerken van een van de twee genoemde scenario’s voor opname in het CHW bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 2. De gemeente heeft met Clazing gewerkt aan een overeenkomst waarin de afspraken zijn opgenomen en de compensatie die Clazing gaat doen in het plangebied. Het college van Burgemeester en Wethouders wordt gevraagd het resultaat van deze gesprekken vast te stellen en te ondertekenen.

Besluit

  1. De ‘Overeenkomst Clazing’ (A25.000069) inclusief bijlagenset (A25.000070), waar de gemeente Zuidplas partij in is, vast te stellen.

Besluit van de burgermeester

  1. Volmacht te verlenen aan wethouder J.W. Schuurman om de ‘Overeenkomst Clazing’ (A25.000069) inclusief bijlagenset (A25.000070), namens de gemeente Zuidplas te ondertekenen.

4. NvU 100 MW EOS

Dit raadsvoorstel betreft het verzoek aan de gemeenteraad om de Nota van Uitgangspunten vast te stellen als basis voor de verdere ruimtelijke procedures voor de realisatie van een 100 MW energieopslagsysteem en restwarmteproductie binnen het glastuinbouwgebied van Knibbelweg-Oost te Zevenhuizen.

Besluit

  1. Vast te stellen van raadsvoorstel Nota van Uitgangspunten 100 MW energieopslagsysteem en restwarmteproductie (R25.000002) inclusief bijlagen en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

5. Informatienota zienswijze op de NRD PlanMER Windmolens Lansingerland

In verband met de indiening van de zienswijze nemen we de raad mee over het proces rondom windenergie Lansingerland.

Besluit

  1. Vaststellen en doorgeleiden van de informatienota zienswijze op de NRD PlanMER Windmolens Lansingerland (Z25.000164) aan de raad.

6. Informatienota Spoorboekje

Middels bijgevoegde informatienota reageert het college op de motie Spoorboekje, waarin het college verzocht wordt de raad te voorzien van een spoorboekje met daarin het proces om te komen tot een sluitende begroting 2026 e.v.

Besluit

  1. Vaststellen van informatienota 'motie Spoorboekje' (Z24.002900) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding aan de gemeenteraad.

7. Aanvullend investeringskrediet Uitbreiding KC Koningskwartier 

In juli 2024 heeft de gemeenteraad een investeringskrediet beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van KC Koningskwartier in Zevenhuizen. De raad heeft eind oktober 2024 een informatienota ontvangen over de ontwikkelingen. Hierin werd aangegeven dat het plan niet kon worden gerealiseerd binnen het vastgestelde budget. Om een objectieve beoordeling te kunnen doen, werd besloten om de opdracht opnieuw aan te besteden. Het beschikbaar stellen van een aanvullend investeringskrediet voor de uitbreiding is een bevoegdheid van de gemeenteraad. In het raadsvoorstel is ook het openstellen van het gereserveerde maar nog niet gevoteerde krediet voor eerste inrichting voor Comeniuscollege opgenomen. De toekenning komt voort uit het Programma Onderwijshuisvesting 2025 dat in december 2024 door het college is vastgesteld.

Besluit

  1. Het raadsvoorstel (R24.000151) met bijbehorende begrotingswijziging (A25.000172) ter besluitvorming voor te leggen in de raadsvergadering van 11 februari 2025.
  2. Geheimhouding leggen op bijlage 3 en 4, op grond van Artikel 55 Gemeentewet.

8. Voorstel actualisatie Regiovisie jeugd en Wmo

In het najaar van 2021 heeft u als raad de Regiovisie “Samen scherper aan de wind” vastgesteld met als einddatum eind 2024. Deze regiovisie bevat uitgangspunten voor het regionale beleid op het gebied van inkoop, beschrijft de opgaven die in de toekomst op de regio af komen, de taken op het gebied van maatwerk jeugd en Wmo en de taakverdeling lokaal en regionaal en de regionale samenwerking. Inmiddels zijn delen van deze visie via raadsbesluiten uitgewerkt en vervangen. Zo zijn het kaderdocument Inkoop (eind 2023) en de GR Jeugd en Wmo vastgesteld (eind 2024). Met het voorstel wordt het proces om de regiovisie te actualiseren gestart. Tot het moment waarop de actualisatie wordt vastgesteld wordt voorgesteld de huidige visie – samen met de raadsbesluiten over het inkoopkader en de GR JW – door te laten lopen. In het najaar van 2021 heeft u als raad de Regiovisie “Samen scherper aan de wind” vastgesteld met als einddatum eind 2024. Deze regiovisie bevat uitgangspunten voor het regionale beleid op het gebied van inkoop, beschrijft de opgaven die in de toekomst op de regio af komen, de taken op het gebied van maatwerk jeugd en Wmo en de taakverdeling lokaal en regionaal en de regionale samenwerking. Inmiddels zijn delen van deze visie via raadsbesluiten uitgewerkt en vervangen. Zo zijn het kaderdocument Inkoop (eind 2023) en de GR Jeugd en Wmo vastgesteld (eind 2024). Met het voorstel wordt het proces om de regiovisie te actualiseren gestart. Tot het moment waarop de actualisatie wordt vastgesteld wordt voorgesteld de huidige visie – samen met de raadsbesluiten over het inkoopkader en de GR JW – door te laten lopen.

Besluit

  1. Vast te stellen van raadsvoorstel actualisatie Regiovisie Jeugd en Wmo (R25.000006) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad, onder voorbehoud van gelijkluidende besluitvorming in de vijf colleges van Midden-Holland.

9. Zienswijze ontwerp kaderbrief GR JW 2026

Het college heeft kennisgenomen van de eerste Ontwerp kaderbrief 2026 van de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling Jeugd en Wmo. De kaderbrief schetst beleidsvoornemens en bijbehorende financiële kaders voor het jaar 2026 op hoofdlijnen. Aangezien de ontwerpbegroting 2025 GR JW zeer recent is opgesteld bevat deze kaderbrief geen (volwaardige) begroting, maar wel een zo realistisch mogelijke financiële doorkijk naar het jaar 2026 en de jaren daarna. De raad wordt gevraagd om voor 20 maart 2025 haar zienswijze kenbaar te maken bij het Dagelijks bestuur van de GR JW, zodat de zienswijze tijdig meegenomen kan worden bij de opstelling van de begroting 2026 GR JW ende kadernota 2026.

Besluit

  1. Vast te stellen van raadsvoorstel Zienswijze ontwerp kadernota GR JW 2026 (R25.000008).

10. Memo presidium proces warmte koude systeem Cortelande

Memo ter bespreking in het presidium om spanning te duiden op het doorlopen van het noodzakelijke tijdspad voor WKSC en de inzet die dat vraagt van team Zuidplas om tot weloverwogen besluitvorming te komen.

Besluit

  1. Instemmen met de memo en deze in te brengen tijdens het presidium op dinsdag 21 januari 2025.

11. BOPA 2e ronde - Adviesrecht aanvraag omgevingsvergunning J.A. Beijerinkstraat 31 te Nieuwerkerk aan den IJssel

Op het perceel J.A. Beijerinkstraat 31 te Nieuwerkerk aan den IJssel is momenteel een tijdelijke noodopvang voor ca. 120-150 Oekraïense vluchtelingen. Eerder is een omgevingsvergunning voor deze opvang verleend met een periode van één jaar. Inmiddels is de gestelde termijn verlopen, echter bestaat er nog steeds behoefte voor opvang. Door de gemeente Zuidplas is een nieuwe aanvraag ingediend om de termijn met vier jaar te verlengen. Bij deze nieuwe aanvraag wordt uitgegaan van maximaal 120 vluchtelingen uit Oekraïne. Op grond van het besluit van de gemeenteraad inzake adviesrecht voor de gemeenteraad bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten, in dit geval het verlengen van de termijn van een politiek gevoelig initiatief, wordt de raad gevraagd een advies te geven ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning. In de raadsvergadering van 14 januari 2024 heeft de gemeenteraad besloten om in te stemmen met het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning, mits de termijn wordt teruggebracht van vier naar drie jaar.

Besluit

  1. De gevraagde omgevingsvergunning voor het verlengen van de noodopvang aan de J.A. Beijerinkstraat 31 te Nieuwerkerk aan den IJssel, op basis van het bindend advies van de gemeenteraad, te verlenen voor een periode van maximaal 3 jaar. Dit, onder voorbehoud van een positieve beoordeling van de ruimtelijke onderbouwing door het cluster Ruimtelijk Beleid.

12. Beleidsregels toezicht en handhaving kinderopvang

In 2019 zijn de beleidsregels toezicht en handhaving kinderopvang vastgesteld. Vanwege wijzigingen in de wet kinderopvang is het wenselijk om deze beleidsregels te herzien. De beleidsregels toezicht en handhaving kinderopvang 2025 zijn opgesteld op basis van de Modelleidraad van de VNG. In de beleidsregels ligt de nadruk op streng beoordelen bij het onderzoek voor registratie (streng aan de poort) en op herstel in geval niet aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan.

Besluit

  1. De beleidsregels toezicht en handhaving kinderopvang 2025 (A24.001557) vast te stellen.

13. Tijdelijke vergunning koelinstallatie T. Boer

De firma T. Boer heeft een tijdelijke vergunning aangevraagd om af te wijken van het tijdelijk ‘Omgevingsplan Zuidplas’ (bestemmingsplan ’s-Gravenweg 2013) ten behoeve van een tijdelijke koelinstallatie. Hierbij wordt het bruto vloeroppervlak (bvo) van het bedrijf vergroot. Volgens de Nota Parkeernomen 2019 moet bij een uitbreiding van het bvo ook extra parkeergelegenheid aangelegd worden. Het college is bevoegd om in specifieke gevallen af te wijken van de nota Parkeernormen.

Besluit

  1. Af te wijken van het vereiste uit de Nota Parkeernormen 2019 waarbij er 1,8 parkeerplaatsen gerealiseerd dienen te worden voor het voorgestelde planvoornemen (realisatie koelinstallatie) op het perceel van de firma T. Boer.

Besluitenlijst college Zuidplas - 14 januari 2025

Vergaderdatum: 14 januari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Verlegregeling Zuidplas 2025

De realisatie van een plan- of gebiedsontwikkeling raakt vaak de ligging van bestaande kabels en leidingen in de bodem. Om dergelijke ontwikkelingen in de gemeente Zuidplas (voortaan) op tijd, binnen budget, volgens de beoogde doelstellingen en beleid te kunnen realiseren is behoefte aan duidelijke kaders voor de afstemming met de nutsbedrijven in Zuidplas (Dunea, Oasen, Stedin en Liander). Een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies heeft inmiddels een Verleg- of nadeelcompensatieregeling. Om (weer) regie te krijgen op de (her)inrichting van de openbare ruimte is een dergelijke regeling ook voor de gemeente Zuidplas van groot belang. De voorliggende Verlegregeling is informeel in samenspraak met vertegenwoordigers van de nutsbedrijven tot stand gekomen. Door de regeling eerst in ontwerp vast te stellen wordt de nutsbedrijven de kans geboden om ook formeel te reageren en kan de gemeente de regeling daaraan toetsen en eventueel heroverwegen, alvorens deze definitief vast te stellen.

Besluit

  1. Vaststellen van de ontwerp Verlegregeling Zuidplas 2025.
  2. De directies van de nutsbedrijven te informeren over dit besluit en daarbij uit te nodigen om (formeel) te reageren op de ontwerp Verlegregeling.
  3. De informatienota ter zake (Z24.003156) vast te stellen en vrij te geven voor doorgeleiding naar de gemeenteraad.

2. Interim-controle gemeente Zuidplas 2024

In opmaat naar de controle van de Jaarstukken gemeente Zuidplas 2024 is door Deloitte Accountants B.V. en de Adviseur Interne controle van gemeente Zuidplas de interim-controle uitgevoerd. De bestuurlijk relevante onderwerpen, bevindingen en aanbevelingen naar aanleiding van deze recentelijk afgesloten controle zijn tot uitdrukking gebracht in voorliggende ‘Boardletter gemeente Zuidplas 2024’. De interim-controle is primair gericht op de analyse en evaluatie van de interne beheersingsomgeving en de daarin opgenomen maatregelen van interne controle. De beoordeling is bedoeld als basis om te komen tot een oordeel over de betrouwbaarheid van de in de jaarstukken 2024 opgenomen informatie en de rechtmatige totstandkoming van de verantwoorde baten en lasten als ook de balansmutaties in alle van materieel belang zijnde aspecten. Eveneens heeft de interim-controle als doelstelling om de aandachtspunten voor de jaarstukken 2024 te signaleren en onder uw aandacht te brengen. De uitkomst van de interim-controle 2024 onderschrijft het beeld dat de interne beheersing binnen gemeente Zuidplas in de basis op orde is. Echter de uiteenlopende uitdagingen waar Zuidplas voor staat, waaronder de ontwikkelingsopgave Cortelande, de IT-omgeving en de ontwikkelingen binnen het sociaal domein en binnen de processen voor de uitvoering van de lokale heffingen, vragen veel aandacht. Het college onderkent de in de interne beheersing geconstateerde bevindingen en aanbevelingen en constateert dat de interne beheersing de komende jaren zal moeten meegroeien met de grote hoeveelheid aan ambities en uitdagingen binnen Zuidplas. Om de continuïteit van de beheersmaatregelen en beheersomgeving door te ontwikkelen, zowel op dit moment als in de toekomst gezien ook de omvangrijke ontwikkelingsopgave ten aanzien van Cortelande, heeft het college op basis van een risico-gebaseerde benadering een prioritering aan de geïdentificeerde bevindingen toegekend voor verslaggevingsjaar 2025. Eveneens zal het college in de eerste helft van 2025 onderzoeken, als een van de onderdelen van het project inzicht en wendbaarheid, op welke wijze invulling kan worden gegeven aan het continue proces van het door ontwikkelen van de organisatie en het meebewegen van de interne beheersingsomgeving.

Besluit

  1. Instemmen met de prioritering van de geïdentificeerde bevindingen en aanbevelingen als uitkomst van de interim-controle 2024, inclusief borging en opvolging daarvan.
  2. Vaststellen van de informatienota aan de raad met als onderwerp ‘Interim-controle gemeente Zuidplas 2024’ (Z24.002936) en dit - inclusief de twee bijlagen - door te geleiden naar de raad. Het betreft de volgende bijlagen:
    1. Boardletter gemeente Zuidplas 2024 (A24.002375)
    2. Reactie College interim-controle gemeente Zuidplas 2024 (Z24.002940)

3. Cultuurconvenanten

De gemeenten in de regio Midden-Holland vormen samen een cultuurregio sinds mei 2024. Hierin werkt Zuidplas samen met andere gemeenten aan culturele regionale onderwerpen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt landelijke en regionale cultuurconvenanten op om de samenwerking te formaliseren. Het college wordt gevraagd de convenanten vast te stellen. Aan de burgemeester wordt gevraagd volmacht te verlenen aan wethouder Klovert om de convenanten te ondertekenen namens de Regio Midden-Holland. Ook de andere Midden-Holland gemeenten verlenen een volmacht aan wethouder Klovert.

Besluit

  1. Vaststellen van het Cultuurconvenant 2025-2028, landelijk: A24.002783
  2. Vaststellen van het Cultuurconvenant 2025-2028, regio-specifiek: A24.002784

Besluit burgemeester

  1. De burgemeester verleent namens de gemeente Zuidplas volmacht (A24.002830) aan wethouder Klovert om het regionale convenant te ondertekenen.

4. Zienswijze op de NRD PlanMER Windmolens Lansingerland

De provincie Zuid-Holland is voornemens om windmolens te plaatsten in de Gemeente Lansingerland. Daarvoor zijn drie mogelijke locaties aangewezen. De eerste stap in het ruimtelijke proces is tot het komen van een PlanMER om de effecten om de (leef)omgeving te onderzoeken. Hierbij is de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen.

Besluit

  1. De voorgestelde zienswijze (U24.005680) op de concept NRD-PlanMER Windenergie Lansingerland van de Provincie Zuid-Holland vast te stellen en deze te verzenden naar de Provincie.

5. Vaststellen wijzigingsverordeningen OZB en RZB 2025

In dit voorstel wordt een voorstel aan de raad gedaan betreffende het vaststellen van de definitieve tarieven OZB en RZB geldend voor 2025 en het vaststellen van de wijzigingsverordeningen geldend voor 2025 waarin deze tarieven en wijzigingen op grond van de aanpassingen door de VNG van de modelverordeningen zijn opgenomen.

Besluit

  1. Akkoord met doorgeleiding van bijgaand raadsvoorstel R25.000003 naar de raad.

6. Normenkader rechtmatigheidsverantwoording gemeente Zuidplas 2024

Het normenkader voor de rechtmatigheidsverantwoording betreft de inventarisatie van de voor de verantwoording relevante regelgeving, van andere overheden en van de gemeente zelf, waaronder verordeningen. De inventarisatie beperkt zich tot regelgeving die relevant is voor financiële beheershandelingen, bijvoorbeeld Europese aanbestedingsrichtlijnen en de Integrale Verordening Sociaal Domein Zuidplas 2024. Het normenkader moet actueel worden gehouden en wordt aangepast op basis van nieuwe wet- en regelgeving. Voor de naleving van de wet- en regelgeving heeft het college hiermee permanent inzicht in de van toepassing zijnde relevante wet- en regelgeving. Met de in 2023 inwerking getreden Wet versterking decentrale rekenkamers, waarvan de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording onderdeel is, is het jaarlijks opnieuw vaststellen van het normenkader een bevoegdheid van de raad. De raad wordt voorgesteld het normenkader van de relevante wet- en regelgeving vast te stellen waarmee de actuele kaders voor de rechtmatigheid ten aanzien van de op te stellen financiële verantwoording over verslagjaar 2024 zijn bepaald.

Besluit

  1. In te stemmen met het raadsvoorstel ‘Normenkader rechtmatigheidsverantwoording gemeente Zuidplas 2024’ (R24.000135) en dit - inclusief de bijlage ‘Normenkader rechtmatigheidsverantwoording gemeente Zuidplas 2024’ (A24.002544) - voor besluitvorming voor te leggen aan de raad op 11 februari 2025.

7. Principebesluit Nely Gambonplein 1 - ZVH - realisatie krachthonk Willem Alexander roeibaan

Door de eigenaar van het perceel Nely Gambonplein 1 te Zevenhuizen is een principeverzoek ingediend voor het uitbreiden van de botenloods en realisatie van een krachthonk bij de Willem-Alexander roeibaan. Het plan is strijdig met het tijdelijke ‘Omgevingsplan Zuidplas’, omdat een deel van de uitbreiding m.b.t. het krachthonk buiten het bouwvlak gesitueerd wordt. Het college wordt geadviseerd in principe medewerking te verlenen aan dit initiatief, zodat de initiatiefnemer verder kan met de benodigde procedure.

Besluit

  1. In principe medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling voor het uitbreiden van de botenloods en realisatie van een krachthonk bij de Willem-Alexander roeibaan op het perceel Nely Gambonplein 1 te Zevenhuizen;
  2. De raadsinformatienota (Z24.003076) vast te stellen en door te geleiden aan de raad.

8. Memo presidium - Toekomstvisie recreatieparken

Middels bijgevoegd memo brengt het college het verzoek tot verplaatsen van een onderwerp van de PC ruimte van 4 februari as. over aan het Presidium.

Besluit

  1. Vaststellen van memo ' Memo Presidium 21 januari – PC Ruimte 4 februari’ (Z25.000068) en deze akkoord te bevinden voor doorgeleiding naar het Presidium

Besluitenlijst college Zuidplas - 8 januari 2025

Vergaderdatum: 8 januari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. Deelovereenkomst Ecologische Verbindingszone

Op basis van de verplichting die partijen in de Bestuursovereenkomst Middengebied Zuidplaspolder van 2021 zijn aangegaan, hebben de Provincie Zuid-Holland en gemeente Zuidplas afgelopen tijd gesproken over het sluiten van de Deelovereenkomst Ecologische Verbindingszone. Het college van Burgemeester en Wethouders wordt gevraagd het resultaat van deze gesprekken vast te stellen en te ondertekenen. In deze overeenkomst maken de provincie en gemeente afspraken over de financiering en procesafspraken voor de realisatie van de ecologische verbindingszone in Zuidplas, met bijzondere aandacht voor het tracé in het Middengebied van de Zuidplaspolder.

Besluit

  1. De ‘Deelovereenkomst Ecologische Verbindingszone’ (Z24.002980), waar de gemeente Zuidplas en de provincie Zuid-Holland partij in zijn, vast te stellen en deze ter kennisname door te geleiden naar de gemeenteraad.
  2. Raadsinformatienota (Z24.003121) vast te stellen over de inhoud van voorgenoemde Deelovereenkomst en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

Beslispunt van de burgemeester

  1. Volmacht te verlenen aan wethouder D.A. De Haas om de ‘Deelovereenkomst Ecologische Verbindingszone’ (Z24.002980) namens de gemeente Zuidplas te ondertekenen, onder voorbehoud van de vaststelling van deze overeenkomst door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Besluitenlijst college Zuidplas - 7 januari 2025

Vergaderdatum: 7 januari 2025

Aanwezig

  • J.F. Weber - burgemeester
  • J.W. Schuurman - wethouder
  • D.A. de Haas – wethouder
  • W. Zijlstra - wethouder
  • F. Klovert – wethouder
  • M. Burgmans - gemeentesecretaris

Overzicht vergaderpunten

1. BOPA - Adviesrecht aanvraag omgevingsvergunning J.A. Beijerinkstraat 31 te Nieuwerkerk aan den IJssel

Op het perceel J.A. Beijerinkstraat 31 te Nieuwerkerk aan den IJssel is momenteel een tijdelijke noodopvang voor ca. 120-150 Oekraïense vluchtelingen. Eerder is een omgevingsvergunning voor deze opvang verleend met een periode van één jaar. Inmiddels is de gestelde termijn verlopen, echter bestaat er nog steeds behoefte voor opvang. Door de gemeente Zuidplas is een nieuwe aanvraag ingediend om de termijn met vier jaar te verlengen. Bij deze nieuwe aanvraag wordt uitgegaan van maximaal 120 vluchtelingen uit Oekraïne. Op grond van het besluit van de gemeenteraad inzake adviesrecht voor de gemeenteraad bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten, in dit geval het verlengen van een politiek gevoelig initiatief, wordt de raad gevraagd een advies te geven ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning. Geadviseerd wordt de raad in het kader van bindend adviesrecht te vragen medewerking te verlenen aan de gevraagde omgevingsvergunning.

Besluit

  1. Het raadsvoorstel ‘Adviesrecht aanvraag omgevingsvergunning J.A. Beijerinkstraat 31 te Nieuwerkerk aan den IJssel’ (R24.000148)’ vaststellen en doorgeleiden naar de gemeenteraad.

2. Actualisatie woonvisie

De Woonvisie 2025 ‘Dorps wonen in Zuidplas’ (die in 2019 is vastgesteld) is wettelijk gezien verouderd. De visie is inhoudelijk nog adequaat, maar leest als een gedateerd document. Na een tekstuele actualisatie waarbij het beleid niet is gewijzigd, kan de Woonvisie 2025 opnieuw door de raad worden vastgesteld. Overleg met direct belanghebbende gemeenten bij de voorbereiding van dit besluit is wettelijk verplicht.

Besluit

  1. De geactualiseerde woonvisie vrij te geven voor afstemming met de gemeenten in Midden-Holland.

3. Advies Motie Zomernota 2024 Extra Onderhoud Verkeerskruisingen

In de motie Zomernota 2024 Extra onderhoud Verkeerskruisingen wordt opgeroepen tot extra onderhoud op verkeerskruisingen om onveilige situaties te voorkomen. De motie is aangenomen n.a.v. een tijdelijke situatie waarbij de kruisingen een ronde niet zijn gesnoeid. Deze situatie is ontstaan door de overgang naar het nieuwe groencontract in 2024 waarbij er werd gewisseld van aannemer. Er is bij uitleveren van de arealen iets fout gegaan waardoor een aantal kruisingen niet stonden opgenomen in de snoeironde. Na constatering is deze fout verholpen en zijn de kruisingen alsnog opgenomen. Tevens zijn de betreffende kruisingen extra gesnoeid om de gemiste ronde in te halen.

Besluit

  1. In te stemmen met de raadsinformatienota (Z24.002922) en deze door te geleiden naar de gemeenteraad.

4. Raadsinformatienota participatie

Met deze informatienota informeert het college de raad over de vervolgstappen voor borging en werkwijze participatie.

Besluit

  1. Akkoord te gaan met informatienota werkwijze en borging participatie (Z24.002998) en deze doorgeleiden aan de raad.